Autor djela o najpoznatijoj banjalučkoj legendi: Ljubav piše najsnažnije priče

Objavljeno: 11. 10. 2017 u 10:06h

“Roman “Safikada – ‘Vako je bilo” je još jedan dokaz da je Banjaluka grad ljubavi. Safikada i Herman su banjalučki Romeo i Julija i bilo bi zaista šteta ovu legendu prepustiti zaboravu. Istražujući tri i pišući dvije godine, došao sam do zanimljivih podataka koji su smješteni među koricama ove knjige.”

Riječi su ovo banjalučkog književnika Vida Vukelića koji je poslije višegodišnjeg pisanja za djecu napravio iskorak i u izdanju “Glasa Srpske” objavio roman o najpoznatijoj banjalučkoj ljubavnoj priči.

Legenda o mladoj i lijepoj Safikadi, koja je zbog nesrećne ljubavi tragično okončala život, dobro je poznata Banjalučanima, ali i onima koji su samo jednom boravili u ovom gradu i zapalili svijeću na grobu za koji se vjeruje da pripada upravo ovoj tragičnoj junakinji.

“S obzirom na to da nema nijednog pisanog dokumenta o Safikadi, istraživao sam sve i svašta. Tako će čitaoci saznati da se njena majka zvala Azra, a otac Hadži Fejzo. Međutim, njen biološki otac bio je Avram. Ipak, najinteresantniji je njen prvi susret sa Hermanom koji se desio na Vrbasu”, kaže Vukelić.

Vraćajući se perom u prošlost književnik je opisao kako mlada djevojka perući veš na Vrbasu vidi austrougarskog vojnika i dešava se ljubav na prvi pogled. Iako postoji više verzija priče o Safikadi, Vukelić tvrdi da je ova u njegovoj knjizi 99 odsto istinita. Čitaoce kroz cijeli roman vodi Smajli filozof, koji se obraća i samom autoru govoreći mu: “Slušaj, ‘vako je bilo”.

“Pošto je Hadži Fejzo potkupio komandu da prebaci Hermana u istočnu Bosnu, organizovao je slavlje povodom Safikadine vjeridbe s drugim mladićem. Ona se iskrada iz kuće i bježi na Kastel tačno u podne i odlučuje da zagrli cijev topa”, ispričao je Vukelić koji je svoju novu knjigu predstavio i na Sajmu knjige u Banjaluci koji organizuje “Glas Srpske”.

Stigle su i prve pozitivne kritike čitalaca.

“Iako je ovo banjalučka priča, mnogo ljudi iz drugih gradova u regionu raspituje se za knjigu i za promociju. Već sam razgovarao sa ljudima iz jednog pozorišta. Siguran sam da će tekst biti adaptiran za pozorišnu scenu i izveden kao predstava”, kazao je Vukelić koji je ranije objavio sedam knjiga za djecu, četiri slikovnice, a više od 20 njegovih pjesama je muzički obrađeno.

Prozor u svijet

“Slika prozora na koricama knjige simbolizuje činjenicu da je Safikada većinu svog vremena kao dijete provela na prozoru gledajući na drum. To je u tom vremenu bio prozor u svijet ženama i djeci. A kada je stasala u djevojku (imala je samo 16 godina kad je umrla) onda je takođe dane provodila na prozoru čekajući svog Hermana”, kaže Vid Vukelić napominjući da je ilustracije za knjigu radila njegova kćerka, srednjoškolka Mila Vukelić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/autor-djela-o-najpoznatijoj-banjaluckoj-legendi-ljubav-pise-najsnaznije-price/||claudebot