Komedija koju vole i glumci i publika: Veliki jubilej predstave “Žiranti” Narodnog pozorišta RS

Objavljeno: 5. 10. 2017 u 16:35h

Na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta RS, večeras od 20.30 časova, biće održano 100. izvođenje predstave “Žiranti”.

Premijera ove komedije bila je 26. februara 2013. godine. Od tada, pa do danas, ovaj komad osvojio je značajne nagrade i dobio stalnu publiku. Autor teksta je Mario Ćulum, koreditelji Aleksandar Pejaković i Željko Stjepanović, a uloge tumače Radenka Ševa, Mirza Jakšić, Koviljka Šipka, Dragoslav Medojević, Boško Đurđević i Muhamed Bahonjić Bah, glumac Bosanskog narodnog pozorista iz Zenice, umesto Đorđa Markovića.

“Glumac uvijek potajno priželjkuje to 100. izvođenje, pa smo se tako i mi nadali, a evo i dočekali to. Sa ogromnim zadovoljstvom iščekujemo večerašnji jubilarni susret predstave i gledalaca”, poručuje Radenka Ševa.

U prvobitnoj podjeli, objašnjava ona, umjesto Dragoslava Medojevića, bio je Zoran Stanišić, koji je imao nezgodu i slomio nogu nekoliko dana prije premijere, pa je morao da ode na duže liječenje.

“Kolega Đorđe Marković nije bio u mogućnosti da nastavi igranje u ovoj predstavi, pa će ga na stotom izvođenju zamijeniti Muhamed Bahonjić Bah, naš Banjalučanin, koji je nekada bio i član ansambla Dječjeg pozorišta RS”, kaže Ševa.

Ovu predstavu, prema njenim riječima, „vole svi njeni učesnici“.

“Koliko je vole glumci, tehnika, toliko i publika, jer iz minute u minutu donosi odličnu zabavu i smijeh. U sat vremena, koliko traje ova predstava, svi zaboravimo na naše životne probleme”, ističe Ševa.

Za Dragoslava Medojevića, ova predstava je karakteristična po mnogo čemu.

“Uskočio sam u „Žirante“ 10 dana prije premijere, jer je kolega slomio nogu. Sada uskače novi kolega, odličan glumac i moj veliki prijatelj Bahonjić. To me posebno raduje i ubijeđen sam da će to dati jedno novu dimenziju ovoj predstavi. Radujem se i stotom izvođenju, jer kod nas se to rijetko dešava, a za mene će ovo biti i svojevrsna premijera zbog kolege Bahonjića”, kaže Medojević.

Kada se dešavaju ovakvi jubileji i Narodno pozorište, dodaje on, napravi malu proslavu za svoje glumce.

“Imamo sjedeljku, malo se zamezi i popije u to ime”, rekao je Medojević.

Koviljka Šipka priznaje da nikada nije razmišljala koliko će puta biti igrana bilo koja predstava u kojoj je imala ulogu. Više je, kaže, imala strah od toga, kako će taj komad prihvatiti publika i da li će uspješno biti privedena kraju.

“To što su pojedine predstave doživjele stoto izvođenje, pa evo i ovi naši „Žiranti“, me jako raduje. Inače nisam euforična. Naravno, da je čovjeku drago. Publika ju je prihvatila na svoj način i takve predstave traju dok se same ne ugase. Mi kada radimo, nikada ne znamo da li će neki komad biti skinut sa repertoara, da li će imati publiku ili neće. Jednostavno, neke stvari se poslože i uspijete ili ne uspijete”, objašnjava Šipka.

Razne doskočice i šale među glumcima, prema njenim riječima, dešavaju se uglavnom na probama.

“Nama glumcima, najdraže su probe. Finalni proizvod predstavlja kraj i tada vam je žao što se na neki način završava jedan lijep rad, druženje. Tada je sve već fiksirano i teško se odstupa od toga. Neke predstave trpe improvizacije, neke ne, pa ponekad se nađe prostor i za šalu”, rekla je Šipka.

Nagrade za “Žirante”

Predstava „Žiranti“ NP RS, po izboru žirija, proglašena je za najbolju na 13. pozorišnom festivalu „Dani komedije“ u Bijeljini, 2014. godine. Na Teatar Festu u Doboju, gde su „Žiranti“ takođe igrani 2013. godine, Radenka Ševa dobila je nagradu za najbolju glumicu. Radnju komada pokreću potencijalni žiranti koji dolaze u goste i kao kontrauslugu za jemstvo traže zamjenu partnera, odnosno sving.

Izvor: blic.rs / Autor: Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/komedija-koju-vole-i-glumci-i-publika-veliki-jubilej-predstave-ziranti-narodnog-pozorista-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot