Heronimo Maja nastupio u Banjaluci: Zvuci gitare na Lorkinom tragu

Objavljeno: 4. 10. 2017 u 15:22h

Flamenko zvuci u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra obilježili su prvi susret slavnog španskog muzičara Heronima Maje sa publikom u Banjaluci.

Maja, vrhunski gitarista iz Madrida, koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom stotinak godina, muzičko umijeće predstavio je i banjalučkim zaljubljenicima u gitaru, na koncertu “Flamenko Balkaniko”, održanom u ponedjeljak uveče u punoj dvorani.

“Kompletno područje Balkana mi je jako zanimljivo. Oduševljen sam toplinom publike i prijateljskim odnosom, što me podsjeća na moju Španiju. Prije Banjaluke bio sam u Turskoj, već dva mjeseca sam na putovanjima. Na Balkanu se zaista osjećam kao kod kuće”, rekao je Maja, koji je praunuk čuvenog Ramona Montoje, gitariste koji slovi za začetnika virtuozne flamenko gitare.

Heronimov otac, Felipe, pedagog i muzičar i djed Rikardo Losada, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko.

Zajedno sa Majom nastupili su perkusionista Keko el Basko, flamenko gitarista Mirza Redžepagić, pjevačica Merita Bavčić i perkusionista Davor Maraus.

Koncert pod nazivom “Flamenko Balkaniko” je plod saradnje muzičara iz Španije i BiH, a ideja je potekla od Heronima Maje.

“Svi smo oduševljeni pozitivnom energijom koja je vladala na koncertu u Banjaluci. Zaista smo uživali u nastupu u koncertnoj dvorani, koja je jedna od tri najakustičnije dvorane na prostoru BiH”, kazao je Redžepagić.

On je istakao da iako je flamenko, kao jedna vrsta atrakcije, uglavnom ljudima poznat kroz ples, najprije je pjevanje, pa onda ples i gitara.

“Sredinom 19. vijeka flamenko se iz porodičnih okruženja, zabava, svadbi i sahrana u Andaluziji seli u barove. Godine 1922. u Alhambri, dragulju Granade, kompozitor Manuel de Fala i pjesnik Federiko Garsija Lorka organizovali su prvo takmičenje u izvođenju flamenka. Nakon tog perioda flamenko dospijeva i na veliku scenu”, podsjetio je Redžepagić.

Virtuoz od malih nogu

Heronimo Maja je počeo da svira na gitari kada je imao samo četiri godine. Kao sedmogodišnjak je održao prvi koncert u Madridu, a već sa 11 godina je postao virtuoz na gitari i dijelio scenu sa doajenima flamenko muzike, kao što Pako de Lusija.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/heronimo-maja-nastupio-u-banjaluci-zvuci-gitare-na-lorkinom-tragu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])