Otvorena izložba povodom Dana Muzeja Srpske (Foto)

Objavljeno: 27. 9. 2017 u 11:11h

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Banjaluci izložbu pod nazivom “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske dva” povodom Dana Muzeja Srpske i 87 godina postojanja ove ustanove.

Na izložbi u prostorijama Muzeja Republike Srpske predstavljeno je kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine, kao što su fragmenti keramičkih i staklenih predmeta, te reljefi koji se nalaze u fundusu ove ustanove.

Đakovićeva je navela da će posjetioci izložbe imati priliku da vide predmete iz jednog perioda istorije čiji ostaci svjedoče o kulturi koja je, pored mnogih drugih, bila na ovim prostorima i dio je našeg nasljeđa.

“Veličina nacionalne ustanove u kojoj smo danas je upravo u tome da baštini, svjedoči, obrazuje i postavlja temelj kulturnog identiteta, ne samo jednog naroda, nego društva u cjelini. Da bismo djelovali i stvarali u savremenom dobu, moramo dobro shvatati istorijski kontekst”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je naglasila da tu svakako leži odgovornost muzeja koji bi trebalo da teži što bogatijoj građi i zbirkama, sadržaju i arheološkim istraživanjima, te da bude prisan nauci, struci, mladima u obrazovnom procesu i svim građanima.

Đakovićeva je odala priznanje svim zaposlenima u Muzeju Republike Srpske koji dugogodišnjim zalaganjem i požrtvovanim radom održavaju vezu nasljeđa i kulture današnjeg vremena.

Direktor Muzeja Miladin Savić podsjetio je da je prije 87 godina, odlukom tadašnjeg bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, osnovan Muzej Vrbaske banovine koji je kroz sve ove godine mijenjao nazive i lokacije na kojima je bio smješten.

On je naglasio da je danas Muzej Republike Srpske izrastao u kompleksnu ustanovu koja u svom fundusu ima više od 100.000 eksponata.

Povodom Dana Muzeja Republike Srpske, počela je i revija arheološkog filma u okviru koje će do 1. oktobra biti prikazano ukupno 25 filmova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/otvorena-izlozba-povodom-dana-muzeja-srpske-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot