Otvoreni Međunarodni književni susreti u Banjaluci

Objavljeno: 14. 9. 2017 u 11:25h

U KC Banski dvor večeras su otvoreni “Drugi međunarodni književni susreti – Banjaluka 2017” na kojima su se publici predstavili pjesnici iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Litvanije, Engleske, Slovačke, Njemačke i RS.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević izjavio je da ima utisak da na ove književne susrete dolaze sve bolji pisci, “i da se njima uzdiže i Banjaluka”.

“Ustanovljavanjem ovako velikog književnog projekta, grad na Vrbasu se, kao kulturni centar, ucrtava na mapu evropskih gradova od posebnog značaja”, rekao je Bjelošević novinarima uoči otvaranja Susreta.

On je naveo da je značajno to što ovdašnji pisci dolaze u poziciju da se sretnu i razmijene iskustva sa piscima iz svijeta.

“Banjaluka aplicira za prijestonicu evropske kulture 2024. godine, pa šta može biti bolja preporuka od ovakvih međunarodnih susreta. Oni svake godine treba da budu na višem nivou i da se tako namećemo svijetu i promovišemo svoju kulturu”, istakao je Bjelošević.

Učesnici književnih susreta u Banjaluci su Vjačeslav Kuprijanov, Natalija Rumarčuk i Ljudmila Snitenko iz Rusije, Nijemac Benedikt Dirlih i Litvanka Tatjana Žitkova, Aleksej Vrobel iz Engleske, Jan Gavura iz Slovačke, Makedonac Zvonko Taneski.

Publici su se predstavili i Lalka Pavlova iz Bugarske, Radomir Uljarević iz Crne Gore, Selimir Radulović, Dušan Stojković, David Kecman Dako i Mićo Cvijetić iz Srbije, te Ranko Risojević, Ranko Preradović, Anđelko Anušić, Željko Pržulj i Mihajlo Orlović iz Republike Srpske.

“Bez ovakvih njiževnih susreta nije moguća internacionalizacija ove umjetnosti, a to je svakako značajno za ukupnu srpsku kulturu i kulturu Srpske”, naglasio je pjesnik iz Podgorice Radomir Uljarević.

Pržulj je rekao da Srpska ima pisce koji “ravnopravno mogu da se nose” sa svim piscima slovenskih naroda.

“Takođe, institucije Srpske bi trebalo da bolje proprate ovdašnje ljude koji se bave književnošću, kako oni ne bi bili samo dekor na raznim manifestacijama”, naveo je Pržulj.

Otvaranju književnih susreta prisustvovala je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, kao i brojne zvanice iz kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Međunarodne književne susrete pisaca drugu godinu zaredom organizuje Udruženje književnika Republike Srpske uz pomoć “Glasa Srpske” i Gradske uprave Banjaluka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Međunarodni književni susreti održavaju se u okviru “22. Međunarodnog sajma knjiga – Banjaluka 2017”, koji je juče okupio brojne posjetioce i oko 100 izdavača iz zemlje i regiona.

Na sajamskom štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske danas je promovisana knjiga Vlade Vrkeša “Konsenzus – ključ uspjeha za uređenje BiH”, koja je doživjela drugo izdanje.

Zavod će sutra u Banskom dvoru dodijeliti književne nagrade “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman, a prvu nagradu na ovom konkursu osvojio je Ilija Gajica iz Beograda za roman “Vojnik ničije vojske”, drugu Slavica Erdeljanović Curk iz Niša za roman “Rukavica”, a treću Radisav Milić iz Smedereva za djelo “Kiša i mleko”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/otvoreni-medunarodni-knjizevni-susreti-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])