Stihovi književnika iz Banjaluke obasjali ruske stepe

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 13:03h

Književnik Predrag Bjelošević iz Banjaluke bio je jedini predstavnik Republike Srpske na Međunarodnom festivalu umjetnosti “Stepska lira”, koji je održan u Novopokrovskoj stanici Krasnodarske oblasti u Rusiji.

Bjelošević, koji je juče doputovao sa festivala, bio je u društvu uglednih umjetnika, a samo još jedan pisac sa Balkana učestvovao je na ovoj manifestaciji Radomir Uljarević iz Crne Gore. U programu su učestvovali književnici iz 28 zemalja, a publici su se predstavili i muzičari i glumci. Umjetnici su nastupali u Centru za kulturu, u Biblioteci Novopokrovske stanice, u školama i ustanovama kulture u susjednim stanicama krasnodarskog kraja.

“Na festivalu su dominirali pisci i pjesnici, ali bilo je i reditelja i lutkara, a učestvovala je i čuvena pjevačica duhovnih pjesama Julija Slavjanskaja. Takođe, program je obuhvatao i izložbe slika. U školama sam govorio moje stihove za djecu. To je bio prvi dan nove školske godine, kome se u Rusiji posvećuje velika pažnja i priprema naročito svečan program”, rekao je Bjelošević.

Poziv za festival dobio je kao ugledni umjetnik čija je poezija prevedena na ruski jezik. Ističe da nikada ranije nije bio na manifestaciji koju odlikuje tako prijatna atmosfera.

“Vratio sam se pun utisaka, a to prostranstvo gdje žive Kozaci čovjeka vraća u roman “Tihi Don” Mihaila Šolohova. Oduševljen sam, vratile su mi se sve te slike iz tog čuvenog književnog djela. Baš tako sam i zamišljao te predjele i netaknutu prirodu, a potrudiću se da već sljedeće godine na ovaj festival ode neki drugi pjesnik iz Republike Srpske – kaže Bjelošević.

Pozorište

“Razgovarao sam i sa predstavnicima lutkarskih teatarija, koji su takođe učestvovali. Dogovorio sam se o saradnji sa jednim teatrom iz Moskve, a u vezi sa Međunarodnim festivalom pozorišta za djecu”, kaže Predrag Bjelošević.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/stihovi-knjizevnika-iz-banjaluke-obasjali-ruske-stepe/||claudebot