NP RS i Pozorište Prijedor potpisali ugovor o saradnji: Korak ka uspjehu

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 20:41h

Ovo je ozbiljan korak, ozbiljno promišljanje i saradnja dva profesionalna pozorišta RS i na ovaj način ćemo pokušati međusobno da se pomažemo, kazao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS (NP RS), nakon potpisivanja ugovora o saradnji i koprodukciji ove pozorišne kuće sa Pozorištem Prijedor.

Prvi korak u realizaciji saradnje je rad na predstavi “Sabirni centar”, prema tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji mladog reditelja Marka Misirače, čija će premijera 18. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu. Na predstavi su angažovani glumci NP RS i glumci Pozorišta Prijedor.

Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor, ističe da je ovo prva koprodukcija koju njihovo pozorište potpisuje u istoriji dugoj 64 godine.

“Za nas je to velika stvar, jedna vrsta priznanja i obaveza da nastavimo raditi kao do sada. Sasvim sam siguran da će Marko Misirača uraditi dobru predstavu i da će 18. oktobar biti prilika da se vidi odlična predstava”, kazao je Baroš.

Kako kaže, oni u ovu sezonu ulaze zaista ozbiljno, rade na dvije predstave, ali dodaje i da su na budžetu grada, te da nemaju finansijskih problema, tako da su nedavno dobili 150.000 KM za obnovu tonskog i svjetlosnog parka. Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da Ministarstvo podržava saradnju između dva pozorišta.

“Vjerujem da će i jedno i drugo pozorište moći dati svoj maksimum. Ova predstava koju zajedno glumci oba pozorišta rade daje mogućnost da se oni razmašu u punoj snazi i da će posjetioci u pozorištu uživati”, kazao je Malešević.

Aleksandar Stojković, umjetnički direktor NP RS, istakao je da je njihova kuća već radila koprodukcije sa pozorištima “Atelje 212” i “Zvezdara” te sa pozorištem iz Tuzle.

“Mislim da je najprirodnije da se povežemo s nama bliskim i bratskim pozorištem iz Prijedora. Mnogo će značiti miješanje ansambala i razmjena energije”, rekao je Stojković.

U budućnosti planiraju da uspostave takvu saradnju i sa Dječijim pozorištem RS i svima drugima koji su voljni. Marko Misirača, reditelj predstave “Sabirni centar”, kazao je da su predstavu po tekstu Dušana Kovačevića u ovoj verziji adaptirali, locirali na ove prostore i smjestili u neki drugi vremenski kontekst.

“Mislim da može da bude jako zanimljivo jer publika ima neko predznanje, ali ovo može da bude jako prijatno iznenađenje za publiku”, zaključio je Misirača.

Izvor: Nezavisne/Dajana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/np-rs-i-pozoriste-prijedor-potpisali-ugovor-o-saradnji-korak-ka-uspjehu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])