Napravljena selekcija za Festival animiranog filma: Rekordan broj prijava, a najmanje novca

Objavljeno: 4. 9. 2017 u 17:42h

Ovogodišnji 10. Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” označiće minimalna finansijska sredstva i rekordan broj prijavljenih filmova.

Direktor Festivala Goran Dujaković rekao je da je na konkurs pristiglo 620 filmova iz 40 država svijeta. Selekciona komisija festivala izabrala je 46 filmova za takmičarski program, 10 za dječiji takmičarski program, te 33 filma za program “Panorama”.

Najviše prijavljenih ostvarenja došlo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije.

Ovogodišnje, jubilarno, izdanje festivala će, prema Dujakovićevim riječima, biti održano od 23. do 28. oktobra.

Dujaković je napomenuo da i ove godine organizuje festival sa minimalnim finansijskim sredstvima. Selekcija je napravljena, iako se još uvijek ne zna da li će ova manifestacija dobiti podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, i o kolikoj sumi se radi.

“Situacija se od 2013. godine nije promijenila. Uprkos tome, ne odustajemo od festivala. Oko ove ideje je okupljena ekipa upornih ljudi” – rekao je Dujaković.

Jedinstvena manifestacija je godinama donekle izgubila početni smisao. Zbog uskraćivanja finansijske podrške organizatori su već ranije bili primorani da skraćuju trajanje manifestacije, otkazuju preteće programe, radionice i promocije. Takođe, otkazivan je i boravak gostiju festivala, pa je Dujaković ranije govorio da se jedna ovakva manifestacija pretvorila samo u reviju filmova.

Cijeli svijet na velikom platnu

U takmičarskom programu ove godine biće prikazani, između ostalih, filmovi iz Grčke, Velike Britanije, Francuske, Bugarske, Turske i Brazila. Djeca će uživati u filmovima iz Rusije, Belgije, Danske i drugih zemalja. Program “Panorama” biće u znaku, između ostalih, filmova iz Izraela, Argentine, Uzbekistana, dok će “EX YU Panorama” donijeti najbolja ostvarenja iz regiona.

Izvor: Blic/Dijana Macura Lipovčić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/napravljena-selekcija-za-festival-animiranog-filma-rekordan-broj-prijava-a-najmanje-novca/||claudebot