Pred prepunom salom Sinepleksa “Palas” sinoć je održana javna projekcija dokumentarnog filma “Lica Lafore”, autora Denisa Bojića, rađenog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske

Objavljeno: 31. 8. 2017 u 21:03h

Nakon banjalučke i beogradske premijere, interesovanje za ovaj film ne jenjava.

Film prati priču porodice Gajić, koja godinama vodi bitku za život svoje djece protiv jedne od najokrutnijih rijetkih dječijih bolesti. Ovoj porodici Lafora je oduzela kćerku Tatjanu, a druga kćerka Milana još vodi bitku za život.

Otac Vitomir Gajić ističe da su uz pomoć ekipe RTRS-a i autora Denisa Bojića ostvarili veliku podršku javnosti, ali i da su stupili u kontakt sa ljudima značajnim za ovu okrutnu bolest.

„Film je ostavio snažan utisak u medicinskim krugovima. Stižu ponude iz svjetskih istraživačkih centara, iz Amerike. Film je duboko motivacioni i pogodili smo srž tematike“, riječi su Denisa Bojića.

Film “Lica Lafore” biće prikazan u Barseloni na 32. međunarodnom kongresu Internacionalne lige borbe protiv epilepsije, koji će se održati od 2. do 6. septembra gdje će imati dvije projekcije, 2. i 5. septembra.

Internacionalna liga borbe protiv epilepsije je najvažnija svjetska organizacija ljekara i istraživača posvećenih borbi protiv epilepsije.

Ova organizacija osnovana je 1909. godine, djeluje u više od sto zemalja i ima više od 15. 000 članova.

Cilj filma bio je da animira sve one koji ga pogledaju, da svijet gledaju drugim očima.

Lijek za Laforinu bolest, prema riječima vodećih svjetskih naučnika, trebalo bi da bude efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja. To znači da bi milioni ljudi širom svijeta u budućnosti mogli imati korist iniciranu borbom protiv Laforine bolesti.

Prvi pacijenti trebalo bi da ga prime početkom 2018 godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pred-prepunom-salom-sinepleksa-palas-sinoc-je-odrzana-javna-projekcija-dokumentarnog-filma-lica-lafore-autora-denisa-bojica-radenog-u-produkciji-radio-televizije-republike-srpske/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])