Kočić simbol slobodarske ideje

Objavljeno: 23. 8. 2017 u 12:31h

Petar Kočić je bio mnogo više od književnika, on je bio pravdoljub i patriota, koji se borio protiv okupatora za svoj kraj i narod. U djelima je vjerno opisao borbu za slobodu. Prema kulturnoj baštini koju je ostavio, treba se odnositi sa posebnim pijetetom.

Poručeno je to na otvaranju 52. “Kočićevog zbora” u ponedjeljak naveče u parku “Petar Kočić” gdje je u čast velikog srpskog pisca otvorena izložba slika i suvenira “Kočićevo Zmijanje”.  Tom prilikom položeni su vijenci na spomenik narodnom tribunu.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Tanja Đaković svečano je otvorila “Kočićev zbor”.

“Ova manifestacija ima specijalni karakter i jedna je od najznačajnih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj jer okuplja pisce i stvaraoce koji njegujući duh i djelo Kočića čuvaju sjećanje na velikog tribuna. Posebno mi je drago što u manifestaciji učestvuju djeca i mladi i tako  nastavljaju Kočićevo djelo, odnosno njeguju srpski jezik i kulturu” – kazala je Đakovićeva.

Predsjednik organizacionog odbora ovogodišnjeg “Kočićevog zbora”, gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da Kočića uvijek treba posmatrati kao književnika, narodnog tribuna i patriotu.

“Petar Kočić će uvijek biti sinonim za pravdoljublje i slobodoljublje a njegovo djelo svjedočanstvo vremena u kojem je živio. Ove godine biće održano 25 književnih, muzičkih i slikarskih događaja svako veče u parku “Petar Kočić”, a borba bikova i tradicionalno zborovanje u Stričićima biće kruna manifestacije” – istakao je Radojičić.

Autor izložbe o Kočićevom životu, muzejski savjetnik Muzeju RS i etnolog Vladimir Đukanović kaže da mu je čast što je organizovao izložbu u čast velikog pisca.

“Izloženo je 80 fotografija koje su nastajale od 1930. do sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka na teritoriji Zmijanja. Na njima su prikazane narodne nošnje, običaji, ljudi, predjeli, običaji i tradicionalna arhitektura. Izložba je pripremana dugo” – rekao je Đukanović.

Nastupima univerzitetskih pjevačkih ansambla Akademije umjetnosti, ansambla Zdravka Đosića i univerzitetskog folklornog ansambla “Vaso Popović” na otvaranju manifestacije vjerno su prikazani narodna pjesma, nošnja i običaji Kočićevog Zmijanja.

Manifestacija traje do nedjelje, 27. avgusta, kada je u Stričićima tradicionalno narodno zborovanje.

Beograd

Delegacija Gradske uprave Banjaluke položila je vijenac na  grob Petra Kočića u Aleji velikana u Beogradu. Takođe položili su cvijeće i na spomenik narodnom tribunu sa Zmijanja u Čuburskom parku, a sinoć je održano i književno veče u čast Petra Kočića u Udruženju književnika Beograda.

Izvor: Glassrpske/Nevena Bunić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kocic-simbol-slobodarske-ideje/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot