Izložbe i radionica Muzeja Republike Srpske na 52. Kočićevom zboru (Foto)

Objavljeno: 17. 8. 2017 u 16:30h

Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske se tradicionalno svake godine predstavlja adekvatnim programom u okviru Manifestacije “Kočićev zbor.” Povodom “52. Kočićevog zbora” Muzej RS će prikazati dvije izložbe i jednu radionicu za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Na dan otvaranja Manfestacije 21. avgusta biće otvorena izložba “Fotografije Zmijanja” autora Vladimira Đukanovića muzejskog savjetnika etnologa. Na izložbi će biti predstavljenje fotografije Zmijanja sa kraja 19. i početka 20. vijeka koje prezentuju tradicionalnu arhitekturu, narodne nošnje i pejzaž Zmijanja.

Saradnica Muzeja Sanja Bajić, autor je izložbe “Tragovi koja će biti otvorena 24. avgusta u 19 časova u Parku “Petar Kočić”. Narednog dana, 25. avgusta u 10 časova, biće organizovana radionica “Zmijanjskog veza” za djecu osnovnoškolskog uzrasta koju će voditi Danijela Đukanović, muzejski savjetnik etnolog i Sanja Bajić.

“Rad vezilje Sanje Bajić kao idejnog tvorca nakita “Tragovi” ispunjenog zmijanjskim vezom na pravi način oslikava prefinjenost i umjetničku duše žene, koja sa ponosom nosi u sebi svoju tradiciju, svoju baštinu i izražava je ovaj put u savršenim stilskim kompozicijama veza predstavljenog unutar nakita.” – izjavila je Danijela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

Po kazivanju autora izložbe Sanje Bajić, autentičnost “TRAGOVA” prepoznao je i podržao Muzej Republike Srpske te od 2014. godine počinje uspješna saradnja, koja i dalje traje kroz izložbe, radionice i prodaju nakita u Suvenirnici Muzeja Republike Srpske.

Javnosti su TRAGOVI prvi put prezentovani u Muzeju Republike Srpske na etno reviji Humanitarnog udruženja žena Duga “Plavi vez u bijelom”, a u okviru programa 49. Kočićevog zbora, 2014. godine. Tada započinje i saradnja sa Udruženjem kreativaca “Draganasgarden” gdje je kolekcija nakita “TRAGOVI” predstavljena javnosti kroz revije, sajmove, izložbe i radionice.

“Izložba “Tragovi” ima za cilj da upozna posjetioca na koji način kulturno nasljeće može i treba da bude blisko savremenom čovjeku, kako je Zmijanjski vez u izradi vezilje Sanje Bajić prepoznat i priznat na lokalnom i međunarodom nivou, na koji način mi trebamo i možemo da zaštitimo nematerijalno kulturno nasljeće,” – izjavila je Daniejela Đukanović, muzejski savjetnik, etnolog.

U oktobru 2015. godine plavi vez promovisan je u Švedskoj, kroz tri izložbe nakita “TRAGOVI” i radionice Zmijanjskog veza u organizaciji Udruženja “Draganasgarden”. Krajem 2016. godine i početkom 2017. godine nakit TRAGOVI promovisan je na XI Međunarodnom Božićnom sajmu u Sankt Peterburu. U maju mjesecu 2017. godine predstavljen je u Moskvi u Međunarodnom fondu slovenske pismenosti i kulture u ovkiru Festivala “Dani srpske kulture”. Nakit TRAGOVI dobija etiketu najboljeg autentičnog proizvoda u kategoriji tradicionalnih ženskih radova u okviru Dana poduzetništva žena u BiH, koju dodjeljuje Udruženje poslovnih žena u BiH u maju 2017. godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/izlozbe-i-radionica-muzeja-republike-srpske-na-52-kocicevom-zboru-foto/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot