Takmičarska priča Kestenburga se bliži kraju: Komadi velikih pisaca u očima mladih glumaca

Objavljeno: 2. 8. 2017 u 09:51h

Ostalo je još samo jedno takmičarko veče na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci.

Učesnici uživaju u razmjeni iskustava sa kolegama iz različitih krajeva svijeta, a u ponedjeljak uveče publici u Narodnom pozorištu Republike Srpske predstavio se teatar iz Koreje komadom “Kad proljeće dođe, kada proljeće dođe”. Preporuku za “Kestenburg” dobili su iz korejske fondacije “Art Stages “. Reditelj predstave Park Son Hou kaže da je tražeći informacije o Banjaluci saznao da je naš grad poznat i po lutkarskom festivalu, koji se održava u Dječijem pozorištu RS, što ga je posebno obradovalo, jer je on takođe i lutkar.

“Predstava govori o novelisti Kim Ju Jongu koji je veoma poznat u Koreji i koji je pisao tridesetih godina prošlog vijeka. Kim je rođen u Tutanu u kojem je ovo pozorište “Joy” i osnovano 2007. godine. U vrijeme svog kreativnog djelovanja napisao je 33 novele. Pisao je novele za tinejdžere i mlade ali, nažalost, umro je u 29. godini”, ispričao je on.

Kao dijete, priča reditelj, ovaj novelista živio je u siromaštvu.

“Nije imao oca, majka mu je morala mnogo raditi i nije bila često sa njim kod kuće. Jedini način da izrazi svoju ličnost bilo je putem pisanja. Njegova novela “Kada proljeće dođe dođe” govori o njegovom ocu i pokazuje lična osjećanja”, objasnio je on.

I dok su Korejci pričali priče iz svoje zemlje, Mostarsko pozorište oživjelo na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta RS tešku sudbinu “Fatime, nevjeste od boli”, nastalu po svima dobro poznatoj priči o Hasanaginici.

“Život Hasanaginice ispričali smo iz perspektive nje same, Fatime. Htjeli smo da vidimo kako se osjećala žena koja nije mogla da bira, koja nije imala slobodu, jer su svi živjeli njen život”, kazao je glumac Alen Naziri, dodajući da je publika gledajući ovaj komad često i plakala.

Priču velikog švajcarskog pisca Fridriha Direnmata “Play Straindberg” izveli su glumci Fakulteta dramskih umetnosti iz Prištine na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Glumica Jovana Krstić ispričala je da je predstava nastala kao plod rada na diplomskoj predstavi, gdje je zajedno sa dvoje kolega tražila tekst u kojem mogu da se izraze tri lica i da pokažu sve ono što su za četiri godine naučili na akademiji.

“U ovom komadu važan je prije svega i glumački i rediteljski stil. Ovaj komad velikog švajcarskog pisca nije toliko poznat. On ga je obradio po djelu “Mrtvački ples” Augusta Strinberga. Glavna tema je nemogućnost dvoje ljudi koji žive dvadeset godina u braku da se razdvoje uprkos njihovoj nevjerovatnoj mržnji jednog prema drugom”, objasnila je Krstićeva i dodala da se u njihovom pogled na tu temu prepliću različiti stilovi, naturalizam, apsurd i komedija.

“Sudnica” i “Granice”

Glumac Aleksandar Ristanović izveo je monodramu “Sudnica”. Sa ovom predstavom, sa kojom je Ristanović diplomirao, banjalučka publika je već upoznata, a reakcije na Ristanovićeva glumačka umijeća uvijek su pozitivne.

Kroz monodramu glumac je preispitao sam sebe – zašto se bavi glumom, optužujući i braneći sam sebe za svoj životni izbor.

Amateri iz DIS teatra izveli su, takođe, već poznat njihov komad “Granice”, neverbalnu priču koja je nastala po djelu “Tvrđava” Meše Selimovića.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/takmicarska-prica-kestenburga-se-blizi-kraju-komadi-velikih-pisaca-u-ocima-mladih-glumaca/||claudebot