Banjalučke umjetnice na festivalu “Musica Riva” u Italiji

Objavljeno: 2. 8. 2017 u 16:47h

Violinistkinje Tijana Drinić, Lidija Bojinović i Nada Šarković i Marina Denović, učestvovale su na “Musica Riva” festivalu u Italiji.

Mlade umjetnice, u okviru ovog projekta, bile su dio „Orkestra mira BiH“, i na taj način su predstavljale i Studijski program muzičke umjetnosti na AUBL.

“Musica Riva” festival ujedinjuje mlade muzičare. U okviru ove manifestacije održan je i masterklas za dirigente koji su sa nama održali jedan koncert. U toku festivala svako veče je bio održan po jedan koncert klasične muzike u gradiću Riva del Garda. Mi smo bile dio „Orkestru mira Bosne i Hercegovine“, koji je na festivalu imao tri koncerta. Svirali smo od P. I. Čajkovskog „Simfoniju broj 5“, „Koncert za violinu i orkestar“ u D – duru, tri uvertire: „1812“, „Romeo i Julija“ i „Capriccio Italiano“, kao i operu „Carmen“, Ž. Bizea, „Koncert za flautu i orkestar“ u G – duru, V. A. Mozarta i „Uskršnju uvertiru“, N. Rimskog Korsakova”, objašnjava Drinić.

Osim naših muzičarki iz Banjaluke i ostalih krajeva BiH, u programu su učestvovali i studenti i filharmoničari iz Srbije, Hrvatske i iz Italije.

Učešće u ovom projektu omogućila im je Ambasada Italije iz BiH, kako bi ujedinili muzičare iz naše zemlje.

Na „Musica Riva“ festivalu izvođena su djela svjetskih autora i nastupali su i renomirani umjetnici. Prema riječima jednog banjalučkog umjetnika, bitno je da muzičari AUBL učestvuju u ovakvim projektima, koji prodrazmjevaju i predstavljanje Akademije. Na taj način, dodaje on, sarađuju sa profesionalcima, stvaraju nova poznanstva, ali i svjetski umjetnici imaju uvid u visok nivo koji je zastupljen banjalučkoj Akademiji.

Koncertni programi, koji se sviraju na „Musica Riva“ festivalu su, prema njegovim riječima, veoma zahtjevni i teški i za profesionalne orkestre.

Italija podržala BiH muzičare

Ambasador Italije u BiH, Nikola Minasi, ranije je rekao za medije da „Musica Riva“ festival svake godine ugosti jedan veliki orkestar . Tako je došlo i do formiranja simfonijskog orkestra od 50 muzičara „Orkestra mira Bosne i Hercegovine“ koji je u Italiji održao tri koncerta.

Izvor: blic.rs / Autor: Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucke-umjetnice-na-festivalu-musica-riva-u-italiji/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])