Promovisana knjiga “Privatizacija” na Kosovu i Metohiji pod upravom UN”

Objavljeno: 28. 7. 2017 u 16:35h

“`Privatizacija` na Kosmetu pod upravom UN”, odnosno američkom okupacijom, pokušaj je otimačine srpske imovine, ali i uspješnog svođenja Albanaca na položaj osiromašenih, obespravljenih i bespomoćnih sluga Zapada na toj strateški važnoj teritoriji, rekao je juče u Banjaluci profesor Višeslav Simić.

Simić je predstavljajući svoju knjigu “`Privatizacija` na Kosovu i Metohiji pod upravom UN” istakao da je ta privatizacija predstavljala pokušaj legalizacije otimačine koja se desila kada je ta teritorija okupirana, a srpski narod protjeran.

“Riječ je o ogromnim bogatstvima koja su prodavana za sitne pare”, upozorio je on i napomenuo da na Kosmetu postoje ogromne rezerve lignita dovoljne za eksploataciju u narednih 1.200 godina.

Simić je naveo da je prodato nekoliko stotina miliona evra imovine, ističući da je sama vrijednost procijenjena na tri stotine milijardi dolara ili evra, a možda i više.

“UN je došao da nadgleda da se imovina iskorištava kako treba, da napreduje, a ne da se uništi i upropasti. Uspjeli su da je prodaju, ali su i sami svjesni da je to kriminalno djelo”, kaže Simić.

On vjeruje da će se oni službenici UN koji su to činili i koji su “sebi dali imunitet u određenom trenutku”, zbog toga jednog dana naći na sudu.

Prema Simićevim riječima, imovina je upropaštena i prvobitno procijenjena vrijednost znatno je smanjena nakon skoro dvije decenije propadanja.

On je dodao da su potrebne ogromne investicije samo za njeno obnavljanje, kako bi sve krenulo iz početka.

“Riječ je o kriminalnom aktu koji se nikada nije desio u istoriji čovječanstva u civilizovanim državama”, rekao je Simić.

Diplomata i dugogodišnji ambasador Igor Davidović naglasio je da je knjiga dragocjeno štivo koja govori o metodu međunarodnog pritiska i koje može da posluži kao orijentir u mnogim drugim istraživanjima, ali i u pripremi izgradnje vlastite pozicije za sve one kategorije koji se nađu pod pritiskom međunarodne zajednice.

U ime izdavača “Pešić i sinovi”, urednik knjige Vesna Pešić rekla je da Simićeva knjiga razotkriva čitav plan mračnog totalitarnog uma koji pokušava da na globalnom nivou zavlada svijetom.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” iz Banjaluke Ilija Trninić kaže da je autor faktografski istraživao i prikazao na neki način istorijski pregled dešavanja na teritoriji Kosova i Metohije.

On je dodao da je to primjenjivo i u svim postkomunističkim zemljama koje se susreću u tranzicionom periodu sa procesima privatizacije.

Višeslav Simić je rodom iz Trstenika, a trenutno živi i radi u Meksiku.

Fakultet prava i međunarodnih odnosa završio je u Koloradu, magistarske studije u Madridu, a doktorske u Meksiku.

Predavač je nekoliko društvenih predmeta na Univerzitetu u Montereju /Tecnológico de Monterrey/ u Meksiku.

Simić je nagrađivan pisac, bio je prevodilac na najvišem nivou u američkom Stejt departmentu, a radio je i u Japanu, Argentini, Gruziji, Rusiji i drugim zemljama.

Organizator promocije su Institut za stratešku analizu i dijalog i Institut za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/promovisana-knjiga-privatizacija-na-kosovu-i-metohiji-pod-upravom-un/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])