Buđenje pozorišne publike u Banjaluci

Objavljeno: 27. 7. 2017 u 19:55h

Predstava “Bosanska kraljica” Kabare teatra iz Tuzle u srijedu uveče na eksperimentalnoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DPRS) otvorila je takmičarski program drugog “Kestenburga”, a u prvoj noći pozorišnog programa festivala u tri termina odigrane su ukupno četiri predstave.

U selekciji fakulteta, jednoj od pet na ovogodišnjem “Kestenburgu” i jedinoj u kojoj igraju profesionalni glumci, što je novina drugog izdanja festivala, bosansku kraljicu Katarinu Kosača Kotromanić igrala je tuzlanska glumica Ivana Milosavljević.

Radi se o monodrami kojom je Milosavljevićeva završila master glume, po tekstu Marice Petrović i u režiji Vlade Keroševića. “Potrebno je bilo svim svojim bićem upustiti se u istraživanje ovog lika”, kazala je Ivana Milosavljević, dodajući da je odabrala ovu temu prvenstveno zbog toga da bi se saznalo nešto više o kraljici Katarini, jer je danas, nažalost, na sve načine potrebno oživljavati zaboravljenu istoriju i tradiciju.

Nakon ove predstave koja je igrala sa početkom u 18 časova, dva sata poslije, u 20 časova, posjetioci “Kestenburga” mogli su da pogledaju dvije predstave. U nacionalnom teatru Republike Srpske na velikoj sceni odigrana je “Beton mahala” iz Novog Pazara, dok su “Mučenici” Studentskog kulturnog centra iz Niša izvedeni u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

O utiscima sa “Kestenburga” i predstavi “Beton mahala”, koja je po drugi put napunila Narodno pozorište Republike Srpske, pričao je glumac Petar Lazić.

“Predstava je nastala na festivalu sličnom ovom, koji se, nažalost, održao samo dve godine. Festival je bio internacionalnog karaktera i dovodila su se pozorišta iz čitavog regiona, iz Evrope”, kazao je Lazić, osvrćući se na to kako se “Beton mahala”, slično kao i pomenuti festival iz Novog Pazara, zapravo svidjela tamošnjim ljudima, ali očigledno da se to nije svidjelo nekim rukovodiocima koji su festival onemogućili, a predstavu bili zabranili.

Stoga Lazić poručuje organizatorima “Kestenburga” da bez obzira na sve budu istrajni, kao što su i akteri ove predstave koja je odigrna više od četrdeset puta. Prvi takmičarski dan zatvorila je predstava “Buđenje Don Kihota” Spektakl teatra iz Praga, koja je odigrana na velikoj sceni DPRS.

“Mislim da je Don Kihot čovjek koji doživljava i sanja svijet onakav kakav je čitao u knjigama da treba biti. Jednog dana odlučuje da ne može ostati kući, izlazi napolje, ali svijet je drugačiji od onog kakav je on očekivao, pa mora odrasti u minuti”, naveo je jedan od aktera komada koji je odigran u zlatnoj selekciji festivala i koji, između ostalog, preispituje da li bi zapravo trebalo da se svijet ili pak Don Kihot “probudi”.

Bilo kako bilo, publika “Kestenburga” se polako budi, a organizatori u narednim danima očekuju veću posjetu od dvije trećine sale u takmičarskom dijelu programa.

Izvor: Nezavisne/Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/budenje-pozorisne-publike-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot