Pjesničko natpjevavanje Milana Rakulja i Gorana Gavrića Grge: Stih protiv stiha za pobjedu umjetnosti

Objavljeno: 26. 7. 2017 u 17:21h

Pravo pjesničko natpjevavanje između Milana Rakulja i Gorana Gavrića Grge održano je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

I iako zvuči kao da su se pjesnici takmičili, u vijećnici ovog prostora u kojem živi kultura oni su dokazali da u umjetnosti ne postoji takmičenje, već samo dopunjavanje umjetnika talentom, ovaj put stihovima.

U njihovoj “borbi” riječima koju je organizovala Inicijativa građana “Kultura kulturi” uživala je mnogobrojna publika, možda neočekivana u tolikom broju, jer je u ponedjeljak uveče, poslije vrelih ljetnih dana, konačno pala kiša. Banjalučane je rashladila, a u ovu pjesničku noć “ukapala” čarobnu dozu romantike. Kiša, stihovi i zvuci gitare Aleksandra Savića, aplauzi publike i vidno oduševljenje učinili su da ovo veče možda najjednostavnije možemo opisati nazivom komada Viljema Šekspira “San ljetnje noći”.

Lijepom energijom ubrizganom od publike ispunjeni su i pjesnici, a Rakulj je i sam potvrdio da ovo natpjevavanje nije slično onima iz antičke grčke, koja su bila takmičarskog karaktera.

“Umjetnost generalno nije takmičarskog karaktera, iako postoje, filmski, pozorišni, muzički festivali. To ne može biti nikad trka na sto metara. Pred publikom smo se nadopunjavali. Kada imaš pored sebe drugog pjesnika koji je takođe dobar, ti postaješ bolji od onoga kakav bi inače bio” – naglasio je Rakulj.

Grga se prisjetio svog prvog susreta sa formom pjesničkog natpjevavanja 2013. godine na “Brankovom kolu” u Novom Sadu.

“U Banskom dvoru sa pjesnikom Milanom Rakuljem, nakon jednočasovnog prijateljskog duela mogu reći da sam zaista zadovoljan interakcijom publike i nadam se da ćemo i u budućem periodu nastaviti sa ovom praksom kako u Banskom dvoru, tako i u pozorištu i ostalim mjestima i da ćemo, nadam se, imati nasljednike” – dodao je Gavrić.

O poeziji danas, u pauzama natpjevavanja govorio je i profesor srpskog jezika, urednik i glavni i odgovorni urednik časopisa “Srp” Milan Milošević, ističući da u eri pomahnitalog marketinga, nezaobilaznih društvenih mreža i ispovijesti polupismenih estradnih akterki, poeziju ne nalazimo na popisu po ljudsko obrazovanje nužnih stvari.

“Ona je postala početnički grijeh, dobra samo zato da se s njom kale mladi talenti, koji će s njom na vrijeme raskrstiti. Dvadeset i prvi vijek je svratio i u naše krajeve i sa sobom donio mane i vrline modernog doba. Mahom mlađani korisnici društvenih mreža besramno citiraju tuđe umne riječi iz nepročitanih djela a sladunjavim stihovima kvaziromantične djevojčice pokušavaju zadiviti svoj virtuelni publikum. Malo se piše, mnogo prepisuje” – smatra on i dodaje da takvi preduslovi za proboj u svijet poznatih i zaslužnih nisu obeshrabrili Milana Rakulja i Gorana Gavrića.

Milan Rakulj i Goran Gavrić, naglašava Milošević, kao djeca rata pjevaju iz iskustva.

“Više puta osporavani i obeshrabrivani u svojim nakanama, njihovi stihovi su dokaz da se nisu predali, a predaji su bili blizu. Nema visokoparnih govora, nema patetičnih besjeda, nema udvorništva strukturama. Samo stih do svog brata stiha” – zaključio je Milošević.

Novi događaji u avgustu

“Ovo je bilo prvo veče koje su članovi Inicijative “Kultura kulturi” organizovali u saradnji sa ljudima iz Banskog dvora. Sljedeće kulturno veče biće održano sredinom avgusta izložbom crteža i karikatura Bojana Jokanovića iz Doboja, koji će tako prvi put izlagati u našem gradu. Imaćemo nastupe i u Domu omladine i u “Art prostoru” Ene Mitrovske u Boriku. Pozivamo sve marginalizovane i nezavisne stvaraoce i mislioce našeg grada da nam se pridruže, da zajedničkim snagama pokrenemo novi duh Banjaluke, duh pozitive, ispravnosti i istrajnosti” – kazao je Danijel Mihić.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Mađžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pjesnicko-natpjevavanje-milana-rakulja-i-gorana-gavrica-grge-stih-protiv-stiha-za-pobjedu-umjetnosti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot