Sloboda Mićalović: U umjetnosti nema mjesta za kompromise

Objavljeno: 18. 7. 2017 u 09:39h

“Jako je važno da se umjetnost širi i razmenjuje, inače i sama umjetnost gubi svoj značaj. Festivali su korisni zato što vas vraćaju suštini, a to je uzbuđenje i razmjena energije sa scene. Na festivalima se vide različiti pristupi u rešavanju određenih scena, koncepcija, pristupa nekom komadu i njihovim likovima.”

Rekla je ovo za “Glas Srpske” beogradska glumica Sloboda Mićalović, koja već decenijama osvaja publiku originalnim kreacijama u pozorištu, filmu i serijama. U Banjaluku uskoro stiže kao predsjednica žirija Zlatne selekcije Međunarodnog festivala studentskih pozorišta festivala “Kestenburg”, koji će biti održan od 25. jula do 3. avgusta.

“Ne znam šta bih poručila mladim glumcima. Karijera svakog pojedinca dosta zavisi od vas samih. Važno je znati šta želiš pa zatim kako i s kim. E ovo posljednje s kim treba da se zasluži. Do toga se najteže dolazi. Ali ono što sam shvatila za ovo vrijeme, koliko sam dugo profesionalna glumica, to je da u umjetnosti, ukoliko želite da to bude kvalitetno, ne smijete praviti kompromise! Morate dati sve od sebe i uvijek birati ljude koji mogu da vas prate i da trče u korak sa vama. Mogu samo da im poručim da budu strpljivi i da daju svaki put sve od sebe”, kaže Mićalovićeva.

Zahvalna je organizatorima “Kestenburga” na ukazanom povjerenju i odluci da upravo nju izaberu za predsjednicu žirija.

“Prije svega, želim da uživam u svježini i kreativnosti mladih ljudi. Sigurna sam da imaju šta da ponude. Što se tiče nagrada, to je važno, ali ne toliko koliko je važno kojim putem su krenuli, kakav ukus imaju kada je pozorište u pitanju, samim tim i umjetnost”, priča glumica podsjećajući da je učestvovala na raznim festivalima.

Po kvalitetu posebno izdvaja jedan festival – “Kustendorf”.

“Na “Kustendorfu” imate priliku da učite, gledate, razgovarate sa ljudima koji su vrhunski u svom poslu. Što na raznim radionicama, što posle radionica između dva filma. Tako stvaramo kontakte i razmjenjujemo svoja iskustva. To su dani kada umjetnost ne spava. Divno je kada se mladost i iskustvo spoje. To je prava stvar”, ističe Mićalovićeva koja je igrala i pred banjalučkom publikom.

Gostujući u Banjaluci nastupila je u predstavama “Tre sorelle” i “Čudo u Šarganu”. Što se tiče pozorišne produkcije iz Republike Srpske, ponekad pogleda neku od predstava.

“Banjalučka publika je njegovana, voli pozorište i razumije se u pozorište. Pamtim konferenciju poslije predstave (takozvani okrugli sto) gdje su novinari slobodno pričali o tome kako su doživjeli našu predstavu, šta im se dopalo, a šta ne, šta je bilo nejasno… To mi je ostalo u sjećanju zato što se to rijetko dešava, uglavnom autorska ekipa priča, a novinari ćute”, kaže glumica koja je u posljednje vrijeme okupirana snimanjem serije o dinastiji Nemanjića.

U priči o srpskoj dinastiji pripala joj je uloga Ane Dandolo, venecijanske princeze i druge supruge Stefana Prvovjenčanog, majke kralja Uroša.

“Nakon završetka “Nemanjića” počinjem i tome se jako radujem, seriju “Koreni” Dobrice Ćosića. Igram Simku, veoma kompleksan lik, to će biti još jedan od mojih glumačkih izazova. Dotad i dalje uživam u pozitivnim komentarima kada je film “Na mlečnom putu” Emira Kusturice u pitanju. Ponosna sam jako na sve nas koji smo bili dio te magije”, otkriva Mićalovićeva.

Program

“Mislim da će program “Kestenburga” biti jako zanimljiv. Predstave iz različitih zemalja će svima omogućiti da sve bude zanimljivije. Kakav je prateći program još ne znam, ali u svakom slučaju biće to kvalitetno potrošeno vrijeme”, kaže Sloboda Mićalović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/sloboda-micalovic-u-umjetnosti-nema-mjesta-za-kompromise/||claudebot