Na izložbi Radoša Antonijevića u Muzeju savremene umjetnosti RS: Posjetioci nalaze sopstvene stavove

Objavljeno: 5. 7. 2017 u 16:56h

“Na svome mjestu stajati” naziv je izložbe Radoša Antonijevića, koja će sutra u 20 časova biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Izložba je najavljena prethodnih mjeseci instalacijom u javnom prostoru pod nazivom „Oni koji jedu krompir“, realizovanoj na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

“Ova umjetnička intervencija, realizovana je kao sastavni dio izložbenog projekta i svakodnevno privlači pažnju građana koji mogu posmatrati rast i napredak nesvakidašnje umjetničke instalacije. U okviru svoje prve samostalne izložbe u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti RS vajar Radoš Antonijević će se predstaviti sa više prostornih objekata i instalacija”, rekao je kustos postavke Mladen Banjac.

Kako je dodao, oni se mogu posmatrati pojedinačno, ali i kao cjelina koja se može shvatiti i kao kompleksni odnos društvenih i ličnih narativa koji se miješaju u jedinstvenu sliku i donose nova čitanja: „Rajski vrt“ „Kosovski ciklus“, „Na svome mjestu stajati“, „Zbog neminovnosti ne mogu da strahujem“ i već započetom umjetničkom intervencijom „Oni koji jedu krompir“.

Svaka priča ima svoj naslov kao i svoje posebne objekte ili skulpture koje ih grade kao svojevrsne skulpturalne instalacije.

“Koncept izložbe istražuje sudbinu čovjeka kao pojedinca u odnosu na složene istorijske, nacionalne, religijske, političke, kulturne, ideološke i mnoge druge uticaje koje ga formiraju i određuju. Izložba se bavi elementarnim pitanjima postojanja, traganje za sobom, za sopstvenim mjestom i za sopstvenim stavom ali i pokušajima traženja odgovora na pitanje šta je to zdrava pozicija koja omogućava prave odgovore”, naveo je Banjac.

Postavka u Muzeju savremene umjetnosti RS biće izložena do 30. avgusta.

Komično i tragično u jednoj slici

Radoš Antonijević je docent na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na predmetu Osnove vajanja.

U svom radu ispituje medij skulpture i njegove granice, stvarajući umjetnička djela koja problematizuju pitanja funkcije, oblika, materijalnosti i percepcije. Ova formalna istraživanja uvek su upletena u teme koje dodiruju važne tačke života baveći se aspektima istorije, politike, kulture i društva.

Skulpture Radoša Antonijevića često konfrontiraju funkciju i oblik sa primjesama komičnog i tragičnog u istoj slici.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/na-izlozbi-radosa-antonijevica-u-muzeju-savremene-umjetnosti-rs-posjetioci-nalaze-sopstvene-stavove/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])