Muzička lepeza emocija na rođendanu Banjalučanki

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 09:39h

Kada se udruže muzika i emocije dobije se veče za pamćenje kakvo je publici priredio Ženski horski ansambl “Banjalučanke”, koji je četiri decenije postojanja proslavio koncertom na tvrđavi Kastel.

Najtrofejniji ženski horski ansambl u Republici Srpskoj još jednom je opravdao ovu titulu, a banjalučka publika, koja je u srijedu uveče pratila koncert, nije krila oduševljenje pjevajući uglas sa “Banjalučankama”. Predvođene dirigentom Mladenom Matovićem sve generacije hora provele su kroz pravu muzičku avanturu sve koji su došli da sa njima proslave jubilej.

Na Kastelu je bilo više od tri hiljade ljubitelja muzike, a Matović ne krije da je ovaj koncert za njega imao posebno značenje.

“Svi na sceni bili smo nošeni na krilima posebnih emocija. Nikada nije lako pjevati pred svojom publikom i svom gradu, ali moram priznati da je ovaj koncert hora “Banjalučanke” jedan od najiskrenijih i najemotivnijih nastupa ikada. Hvala našoj dragoj Banjaluci na ogromnoj podršci, jer ne dešava se baš često da jedan horski ansambl ispuni tvrđavu Kastel do posljednjeg mjesta i to dvije godine uzastopno”, rekao je Matović, koji je u jednom trenutku zapjevao sa članicama hora.

Dodaje da su veoma srećni što se veliki dio članica svih nekadašnjih generacija ansambla odazvao pozivu da aktivno učestvuju u pripremi koncerta, a posebno ih je obradovalo što su rođendanskom koncertu prisustvovali svi nekadašnji umjetnički rukovodioci ansambla.

Na koncertu su uručene i svečane povelje hora utemeljivaču i osnivaču hora “Banjalučanke” muzičkom pedagogu Anti Šašiću i profesorima Aleksandri Ostojić-Ždrnja i Branislavu Đakoviću, koji su rukovodili horom od 1994. do 2004. godine.

“Koncert je pažljivo pripreman punih šest mjeseci i u repertoarskom smislu donio je stilsku i žanrovsku raznovrsnost po kojoj su “Banjalučanke” postale prepoznatljive na svojim koncertnim nastupima širom regiona”, kaže Matović.

Konceptualno, koncert je bio podijeljen u tri dijela, u prvom su bile kompozicije umjetničke muzike domaćih i stranih autora od perioda renesanse pa sve do 21. vijeka, a u drugom pjesme iz bogate riznice tradicionalne muzike Balkana.

Treći dio bio je rezervisan za popularniji repertoar i predstavljao je pravi muzički vremeplov koji su činile horske obrade velikih svjetskih hitova pop-rok muzike i filmske muzike. Samostalni nastup imale su članice i prve generacije hora “Banjalučanke”, a na kraju su sve generacije izvele nekoliko kompozicija.

Nastupili su solisti iz svih generacija hora: Ivanka Janjanin, Branislava Skenderija, Irena Radojević, Olivera Đukin, Slađana Malešević, Lidija Milutinović-Cipar, Slavica Tutnjević, Žaklina Vučenović, Jelena Šobić, Jelena Dobrota, Marija Dulić, Mirjana Kalabić i Miona Graorac. Koncert su muzički obogatili članovi gudačkog orkestra, pijanisti Arsen Čarkić i Mladen Janković, gitarista Mladen Bojić i perkusionista Zoran Vujić.

Osnovan u Banjaluci 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića, hor “Banjalučanke” je ženski ansambl sa najdužom tradicijom na prostoru Republike Srpske i BiH. Koliko ovaj hor ima publike koja istinski uživa u svakom nastupu vidjelo se i na rođendanskom koncertu.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” je uvršten na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzicka-lepeza-emocija-na-rodendanu-banjalucanki/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot