Noć knjige u banjalučkim knjižarama: Andrićevi junaci i Zmajeva poezija čekaju čitaoce

Objavljeno: 16. 6. 2017 u 09:26h

Sve dobre knjige imaju jednu zajedničku stvar – realnije su nego da su se zaista i desile u stvarnosti. Ova misao slavnog pisca Ernesta Hemingveja često je vodilja čitaocima koji neprestano tragaju za novim avanturama i izazovima skrivenim među koricama knjiga.

Brojne nove priče čekaju na ljubitelje pisane riječi, a mnogi putevi književnosti otvoriće se u “Noći knjige”, koja će biti održana danas od 17 do 22 časa u Banjaluci, ali i u još 26 gradova regiona.

Organizator ove manifestacije, koja je prije nekoliko godina pokrenuta u Beogradu, je izdavačka kuća “Laguna”, a banjalučki čitaoci imaće priliku da se druže sa novim naslovima u knjižarama “Kultura”.

“Regionalni karakter manifestaciji daju “Lagunini” klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću”, poručuju iz ove izdavačke kuće.

Kako su nam rekli u banjalučkoj knjižari “Kultura”, čitaocima će biti dostupni popusti na sva “Lagunina” izdanja.

“Na jednu kupljenu knjigu popust je 25 odsto, za dvije knjige obezbijeđen je popust od 30 odsto, za tri knjige 35 odsto, a za četiri i više popust iznosi 40 odsto. Na naslove ostalih izdavačkih kuća na sve knjige je popust 20 odsto”, najavili su iz knjižare “Kultura”.

Banjalučki knjižari ističu da će svima koji posjete “Noć knjige” biti dostupni svi noviji naslovi i da će sigurno svako naći nešto po svom ukusu.

Među knjigama koje su najtraženije među čitaocima u Banjaluci su i triler “Žeđ” skandinavskog pisca Ju Nesbea. Kao majstor zapleta i krimi žanra Nesbe je već nekoliko godina omiljen kod srpskih čitalaca, a ovo djelo je takođe dio večerašnje priče.

Da je NIN-ova nagrada jedna od najboljih preporuka za knjigu pokazalo se i na primjeru romana “Arzamas” Ivane Dimić, koji je vrlo brzo našao put do čitalačke publike, a takođe je u ponudi ove manifestacije. I “Srpske narodne bajke” grupe autora su jedan od favorita domaćih čitalaca, prema statistikama koje vode knjižare.

Ima već tri godine kako su romani nobelovca Ive Andrića objedinjeni u istoimenu knjigu oduševili čitaoce širom regiona, ali njihova popularnost ne opada tako da će svi oni koji su propustili da njima obogate svoju biblioteku sada moći da to učine.

Kada je riječ o tinejdžerima, definitivno su najčitaniji “Hajduk u Beogradu” Gradimira Stojkovića i “Marta Smart i vašar zagonetki” Uroša Petrovića, knjige koje su takođe dio ponude u “Noći knjige”.

Oni koji žele da obraduju najmlađe imaju mogućnost da ih uz čuvenu “Zmajeva riznica” Jovana Jovanovića Zmaja uvedu i svijet poezije. Poštovaoci istorije i tradicije trebalo bi da obrate pažnju na serijal o Nemanjićima Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića koji je već hit. One istančanog književnog ukusa obradovaće novo izdanje “Laguma” Svetlane Velmar-Janković. Iako nedavno objavljena monografija “Dragan Gaga Nikolić – Gospodin mangup”, koju je radila grupa autora, već je među favoritima, a dočekaće sve koji otvore vrata knjižare u noći pisane riječi.

“Mali princ”

Čuvena knjiga “Mali princ” Antoana de Sent Egzeperija decenijama iznova oduševljava generacije čitalaca, a jedan je od naslova dostupnih u “Noći knjige”. Ovu novelu francuski pilot napisao je 1943. dok je živio u SAD. Prevedena je na više od 290 jezika i dijalekata i prodata u više od 80 miliona primjeraka tako da je to jedna od najprodavanijih knjiga svijeta. Zanimljivo je da je ilustrovana piščevim crtežima koje je koristio da opiše likove.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/noc-knjige-u-banjaluckim-knjizarama-andricevi-junaci-i-zmajeva-poezija-cekaju-citaoce/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])