“Čarobna frula”, prvi i posljednji put u Banjaluci?

Objavljeno: 9. 6. 2017 u 21:01h

Da postoji velika potreba za operom, za osnivanjem iste u gradu na Vrbasu, pa zašto ne reći jednog dana i za posebnom zgradom u kojoj bi se izvodio ovakav muzičko-scenski program dokazali su, uz mnogobrojne goste i prepunu koncertnu salu Banskog dvora u četvrtak uveče, profesori i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Oni su u režiji Igora Tešića i uz dirigentsku palicu Branke Radošević-Mitrović, koja je rukovodila Simfonijskim orkestrom Akademije, na opšte oduševljenje publike, izveli fragmente “Čarobne frule”, posljednje opere Volfganga Amadeusa Mocarta.

U sjajne kostime Dragane Purković-Macan ušli su solo pjevači: Lazar Radoja, Vlado Danić, Borjana Mikavica, Ana Malbašić i studenti sa klase operske dive Dunje Simić: Ivona Šari, Milica Jeličić, Aneta Makanjić, Tijana Krivaja, Milica Stijepić, Danica Andrić i Stefan Kalajdžić. Po koreografskim uputstvima Ane Tešić i nakon naracije Dušana Uroševića, svi nabrojani Banjaluci su pokazali šta su to raskoš i ljepota operskog pjevanja i igre. Bliska tematika, klasična borba dobra i zla, ljubavi i mržnje, uz muziku koja je pitka i nadahnjujuća, i te kako su bili prijemčivi prisutnima.

Kako smo saznali, predstava je pripremana svega dva mjeseca, a o utiscima, budućnosti opere na ovim prostorima, nakon ovog nesvakidašnjeg događaja u širem geografskom području, za “Nezavisne” pričala je dirigentica Branka Radošević-Mitrović.

“Ovo je bio ozbiljan projekat sa skoro nikakvim sredstvima, sa neiskusnim izvođačima, uslovima koji nisu predviđeni za tu vrstu muzičko-scenskog djela, ali studenti su se stvarno borili sa svim problemima i meni je drago da je publika zadovoljna, da su došli u tolikom broju, a u suštini na kraju je najvažnije njihovo mišljenje”, kazala je Radošević-Mitrovićeva, osvrćući se i na to šta je potrebno da život opere u najvećem gradu Republike Srpske bude stalniji, konstantniji, trajniji…

“Za početak opera ne mora da uđe na velika vrata u Banjaluku. Mi imamo Narodno pozorište RS koje ima neku malu rupu jer da nismo imali te uslove, mi ne bismo mogli izvesti operetu prije tri godine ‘Orfej u podzemlju’. Samo je potrebna volja, potrebno je malo dodatnih sredstava, jer ono što smo sada uspjeli da izvedemo s ovako skromnim uslovima, zamislite šta bismo mogli uraditi kad bismo dobili podršku institucija”, riječi su dirigentice koja naglašava da volje, znanja i talenta među izvođačima ne nedostaje.

Takođe ne nedostaje ni potreba, što prepuna sala sa balkonom dokazuje, ali da je ono što fali – upravo inicijativa. To se, prema mišljenju Radošević-Mitrovićeve, vidjelo i prije tri godine kada se za svako od pet izvođenja “Orfeja u podzemlju” tražila karta više.

Međutim, zbog nedostatka razumijevanja od strane nadležnih, osvrnula se Radošević-Mitrovićeva, kako stvari stoje “Čarobna frula” izvedena je prvi i posljednji put.

“Ja kao dirigent ne mogu očekivati od ljudi koji nisu s Akademije, a to su bivši studenti, profesori, asistenti, bilo je tu i učenika iz srednje muzičke škole, da rade volonterski, odvajaju svoje vrijeme i svoj novac da bi se ta predstava nastavila izvoditi. Naravno, ukoliko se pokaže želja kod neke institucije da nas finansijski podupre i obezbijedi sredstva za dalje izvođenje mi ćemo vjerovatno nastaviti”, zaključila je Radošević-Mitrovićeva.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/carobna-frula-prvi-i-posljednji-put-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot