Po danu predaju, a naveče sviraju: Iskusni banjalučki muzičari osnovali gudački kvartet „Palladio“

Objavljeno: 5. 6. 2017 u 18:42h

Iskusni banjalučki muzičari, od kojih su neki i profesori, osnovali su gudački kvartet „Palladio“, koji se nedavno predstavio u jednom restoranu na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

„Veče Palladia“ prožimali su evergrin hitovi, filmska, pop i rok muzika. Ansambl čine Renata Kaurin na violini, Ozren Četković na violončelu i Šarlota Ludrovan na violini. Oni su i predavači u Osnovnim muzičkim školama u Banjaluci, Prijedoru i Gradiški, osim Srne Majar na violi, koja je student treće godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na ideju da osnuju gudački kvartet „Palladio“ došli su prošle godine. Ansambl je dobio ime po, njima najdražoj kompoziciji Karla Dženkinsa, koja je takođe, dio njihovog repertoara.

“Kao dugogodišnji prijatelji i kolege iza sebe imamo veliki broj nastupa i koncerata u različitim ansamblima. Željeli smo da napravimo sastav koji će izvoditi muziku koju privatno volimo i slušamo i da pokažemo da zvuk klasičnih instrumenata uz posebno prilagođene aranžmane može da pruži veoma zabavnu dimenziju  pop – rok muzike” – priča Ludrovan.

Njihov repertoar čine obrade popularnih žanrova: pop, rok, evergrin, tango, džez kao i fantastična djela klasične i filmske muzike.

“Ovakva muzika je za svaku priliku: proslave, promocije, banketi kompanija, korporativnih događaja, vjenčanja. Svaku od njih učiniće svečanijom i zanimljivijom” – smatra Ludrovan.

Prošle godine ansambl „Palladio“ snimio je pet obrada poznatih pjesama: „Viva la vida“, „Pompeii“, „Chandelier“, „Without you“.

“Zahvaljujući tome smo privukli pažnju ljudi kojima se svidio naš jedinstveni repertoar. Poslije su nas kontaktirali i pozvali da sviramo na raznim manifestacijama. Izdvajam nastup u Sava centru sa etno grupom „Trag“, Sajam vjenčanja – Banjalučki velesajam, svečana Akademija povodom 14. godina Panevropskog Univerziteta „Apeiron“. Imali smo tu čast da sarađujemo sa našom dragom koleginicom  Vanjom Mišić u pripremi njene nove pjesme koju očekujemo na jesen” – rekla je Srna Majar.

Kvartet je, dodaje ona, snimio i dionicu gudača za pjesmu „Strah“ benda „KOB“.

“Planova imamo dosta, za sada da zainteresujemo ljude za vrstu muzike koju izvodimo. Nadamo se da će banjalučka publika prepoznati ljepotu koja je proistekla iz kombinacije klasičnih instrumenata i pop, rok i evergrin muzike” – izjavila je Majar.

Šarlota, Ozren i Renata su i na master studijama koje privode kraju.

“Svi smo posvećeni i predani poslu i radu sa djecom, jer posebnu draž ima i to da prenosite svoje znanje na mlađe generacije. Bitno je da ih kao profesori, ali i kao svirači motivišeno da muzika bude njihov izbor. Članovi smo Banjalučke filharmonije, a neki od nas i Rok simfonije” – rekla je Renata Kaurin.

Mnogi mladi muzičari odlaze iz RS, a Ozren Četković smatra da je to trend u cijeloj državi, nevezano za profesiju.

“Takva situacija osiromašuje i banjalučku kulturnu scenu. Svi napori koji brojne kolege ulažu da bi se situacija popravila, slabo imaju nekog konstruktivnog odjeka u ovoj sredini. Banjaluka i dalje nema profesionalni orkestar koji bi omogućio muzičarima da rade posao za koji se školuju cijeli život. Ostaje da svako od nas da svoj doprinos jačanju kulturne scene. Svi održani koncerti i nastupi do sada su jasan pokazatelj da postoji publika koja uživa u onom što radimo, zato vjerujem da ćemo ostvariti željeni napredak” – naveo je Četković.

Muziciranje sa svjetskim umjetnicima

“Nakon što nas je poslušao na „YouTube kanalu“, američki kompozitor Dejn Brajan Frejzer izrazio je želju da budemo dio jedne sjajne priče – „YouTube“ orkestra i da snimimo njegovu kompoziciju „To have courage“ zajedno sa odabranim muzičarima iz cijelog sveta. U posljednje vrijeme često dobijamo poziv da sviramo na vjenčanjima, da li to bude „prvi ples“, sama ceremonija vjenčanja ili dok se gosti okupljaju, uglavnom učinimo taj trenutak svima posebnim. Prije nekoliko dana dobili mejl iz Sao Paola, gdje su pohvalili naše „YouTube covere“ i dali nam neke kontakte za dalju saradnju” – rekla je Srna Majar.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/po-danu-predaju-a-navece-sviraju-iskusni-banjalucki-muzicari-osnovali-gudacki-kvartet-palladio/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])