Miloje Mitrović pješačke prelaze pretvara u umjetnička djela

Objavljeno: 1. 6. 2017 u 12:39h

“Najljepše uspomene u mom radu nastale su u Banjaluci. Svaka slika koju sam radio na asfaltu je drugačija. Nema dva ista oslikana “pješačka prelaza”, pa je tako i onaj iz banjalučke “Noći muzeja” bio originalan.

Ovako se umjetnik iz Valjeva Miloje Mitrović prisjetio kako je prije sedam godina oslikao zebru na pješačkom prelazu u Vidovdanskoj ulici, iza zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS. On je jedini umjetnik na svijetu koji stvara ovakve slike na asfaltu, a u slikarskom radu pomaže mu i njegov sin Nenad koji se takođe bavi umjetnošću.

“Prvi pješački prelaz uradio sam 1995. godine na Banovom Brdu u Beogradu ispred Osnovne škole “Miloš Crnjanski”. Za dozvole, pošto je bio prvi i kod nas i u svetu, trebalo je skoro godinu”, priča Mitrović, koji radi i slike na platnu, a patrijarh Pavle svojevremeno ga je rukopoložio za sveštenog ikonopisca.

Banjalučka zebra izazvala je oduševljenje i bila najljepši ukras u tadašnjoj “Noći muzeja”.

“Boja koju koristim je originalna za puteve, u slikarskim tonovima. Te boje posebno rade fabrike specijalizovane za to i njihova postojanost je u zavisnosti od prometa i vrste saobraćaja. Neke ostaju i po tri godine, a negde koliko traju i klasični prelazi”, kaže Mitrović, dobitnik brojnih nagrada za slikarstvo i pedagoški rad.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/miloje-mitrovic-pjesacke-prelaze-pretvara-u-umjetnicka-djela/||claudebot