Teatar fest Petar Kočić: Nesigurnost – stil života u 21. vijeku

Objavljeno: 23. 5. 2017 u 09:50h

“Pluća” su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja.

Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću, u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi život.

Na najbolji način rediteljka Aida Bukvić opisala je komad Dankana Makmilana u koprodukciji zagrebačkog Teatra Edžit i Gradskog kazališta Sisak, koji je banjalučka publika sa uživanjem gledala u nedjelju, četvrte takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić”.

Pored priče koja je zasigurno odzvanjala u mnogim mladim glavama, publiku su svojom veličanstvenom igrom nagradili glumci Amar Bukvić i Jadranka Đokić.

Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dilema koja će se pojaviti kada jednog popodneva on “predloži dijete”. A ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu da razgovara o svemu, razmotri stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

“Mislim da je to naš univerzalni problem, pogotovo nas mladih. Danas smo opterećeni raznim stvarima, nekim imperativom uspjeha, imperativom sreće. Nesigurnost je, na neki način, postala stil života. Šta znači donijeti dijete na ovaj svijet? Naravno, ovaj tekst ima i tu komponentu ekološkog propitivanja. Dankan Makmilan je jako ekološki osviješten i stalno kroz svoje komade provlači i to pitanje i smatra da je to pravi problem današnjice, a ne ono čime se mi svakodnevno bavimo”, kazala je poslije uspješnog izvođenja komada, na okruglom stolu rediteljka Bukvićeva.

Ta tema, dodaje otvara i niz drugih pitanja, a na kraju i pitanje o prolaznosti života, koliko se bavimo sobom i nekim sitnicama, a koliko zaista živimo život.

“Sam tekst je napisan bez određenja scena, sa jako malo interpunkcije i morali smo raspodijeliti scene i prilagoditi ga našim svakodnevnim situacijama. Ekološka komponenta, koja je zastupljena u tekstu, u našoj zajednici jeste bitna, ali nije primarna. Samo ljudi koji se bave ekologijom znaju prave razmjere problema koje Makmilan u svojim djelima obrađuje. Mi, koliko god bismo željeli da to ozbiljno shvatamo, uz sve probleme koji nas okružuju, smatramo da se neke ekološke katastrofe nama neće dogoditi”, objasnila je ona.

Glumica Jadranka Đokić o saradnji sa Amarom Bukvićem imala je samo riječi hvale.

“Zajedno smo studirali, ali dugo nismo zajedno radili ni na jednom projektu. Za ovaj tekst je najvažnije da se slušamo, ali dobar odnos, dobra komunikacija i šale koje međusobno dijelimo otprije dodaju određenu vrijednost. S druge strane, tekst je zaista tečan, za njega, doslovno, ne treba nijedan predmet na sceni. Imaginacija može raditi sve”; istakla je ona.

Bukvić se složio sa svojom partnerkom na sceni i potvrdio da je u radu na ovoj predstavi zaista sve bilo do slušanja.

“Kad smo počeli da radimo bilo je problema s moje strane. Nisam znao kako da pristupim, jer su sve replike napisane da se brzo izgovaraju, a zapravo ne treba da bude tako. Sve treba raditi staloženo i ta brzina na kraju bude postignuta sama od sebe. I sada se u pozorištu sastanemo bar sat prije svake predstave da prođemo kroz sve situacije i kroz tekst”, ispričao je on.

Monodrama Tijane Jovanić

Publika je iste večeri mogla da pogleda i monodramu “Oprostite, molim Vas, mogu li da prođem”, autorski projekat Tijane Jovanović, studentkinje banjalučke Akademije umjetnosti. Monodrama je nastala kao rezultat autorskog projekta “Svijet glume u meni” i govori o sukobu razuma i emocije kroz odrastanje glumice. Predstavlja svojevrstan muzičko-scenski spektakl, čiji tekst i režiju potpisuje Tijana Jovanović, a muziku i aranžman Nikola Savanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/teatar-fest-petar-kocic-nesigurnost-stil-zivota-u-21-vijeku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot