Na Teatar festu “Petar Kočić” odigrana predstava “Novo doba”

Objavljeno: 23. 5. 2017 u 21:08h

Predizborna kampanja i njene laži, prljave igre privatizacije, tajkuni, emigracija, ratni zločini, korporacije koje zarađuju utajom poreza, uništene karijere univerzitetskih profesora naspram mladih i nadobudnih karijerista koji umjesto znanja o poslu znaju kako prevariti, ucijeniti, podvaliti, nemogućnost običnog, normalnog života u vremenu tranzicije, samo su neke od tema komada “Novo doba”.

Ova predstava za koju tekst potpisuje Vuk Bošković, a režiju Dino Mustafić, i koja je rađena u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i sarajevskog “Arthuba”, odigrana je u ponedjeljak uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), u okviru 20. Teatar festa “Petar Kočić”. Prisutni su, zapravo, imali priliku da pogledaju Boškovićevu dramatizaciju knjige eseja “Radnici i seljaci” Viktora Ivančića, a “društveni angažman uživo” izveli su velikani srpskog glumišta Mirjana Karanović i Boris Isaković, koje su vjerno ispratile mlađe kolege Ermin Bravo, Snežana Bogičević i Slaven Došlo. Osim Došla, svi glumci igrali su po dva lika i svojim igračkim umijećem pokazali i dokazali kojom snagom i vatrenošću na sceni ova predstava ispunjava jedan od zadataka pozorišta, a to je upiranje prsta u stvarne probleme koji nas okružuju.

“Vuk Bošković je napisao tekst i napravio svoju dramsku viziju knjige eseja. Tu nema nikakvih likova, tako da ih je on, zapravo, oformio prema nama jer se znalo ko će igrati u komadu. Oformio je odnose i situacije i od početka se znalo da ćemo igrati po dve uloge i da će te uloge, na neki način, dopunjavati jedna drugu, bilo da su to neke suprotstavljene energije ili nešto što se prirodno ‘naslanja’ jedno na drugo”, otkrila je Mirjana Karanović kakav je bio proces rada na ovoj predstavi.

Nakon banjalučke izvedbe ona je kazala i to da ovaj komad nije tražio veliki glumački napor u smislu učenja komplikovnog teksta u stihu, ali pošto se radi o dnevnim, aktuelnim događanjima tražio je koncentraciju u smislu da likovi ne budu samo papirni, da to nisu obične funkcije, već da budu živi i da imaju punoću izraza. Boris Isaković, koji igra uloge bivšeg univerzitetskog profesora i tajkuna koji poželi da postane predsjednički kandidat, rekao je da je u knjizi “Radnici i seljaci” opisan jedan tajkun iz Hrvatske, ali da je prilikom rada na predstavi mjesto radnje premješteno u Srbiju. Međutim, kako je dodao, gdje god je igrana ova predstava, publika je prepoznavala te likove u ljudima iz svoje neposredne blizine.

“Svako ima tog jednog tajkuna, ali i ovog drugog, profesora, koji zbog tajkuna ispašta i odlazi. U tom sudaru antipoda se negde nalaze naši likovi. Tu se stvara taj neki prostor koji je, nažalost, isti gde god mi igrali predstavu ili bilo kojeg političara zamišljali ili nekog nesrećnog profesora. Taj odnos nam, zapravo, pokazuje gde smo mi”, kazao je Isaković nakon što su likovi koje igra potvrdili riječ reditelja predstave, odnosno da se na nesreću svih nas u pozorištu danas postavlja problem kao pitanje svakodnevice koja nam je svima jasna, ali nam nije jasno kako da se od nje zaštitimo, kamoli da je trajno promijenimo.

Prije izvedbe “Novog doba”, na sceni “Petar Kočić”, u okviru Festivala monodrame nastupila je Anita Stojadinović. Ona je izvela monodramu “Bog da prosti” rađenu po motivima romana “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića i tako samo jedan sat prije izlaska Mirjane Karanović na scenu briljirala u ulozi Petrije, koju je Karanovićeva igrala na filmu još davne 1980. godine.

Večeras je dodjela nagrada i svečano zatvaranje 20. izdanja Teatar festa, a u čast nagrađenih nastupiće Narodno pozorište Sombor u koprodukciji sa Grad teatrom Budva i CZK Svilajnac. U pitanju je Šekspirov komad “Julije Cezar”, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/na-teatar-festu-petar-kocic-odigrana-predstava-novo-doba/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot