Vigemark otvorio“ Evropsku noć muzeja“ u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 21. 5. 2017 u 09:33h

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je kultura ključna za identitet, ne samo EU, već svih Evropljana.

“Kultura je vrlo važna u formiranju onoga što mi jesmo, a naša suština je jedna tolerancija, prihvatanje različitosti i iznad svega stvari koje nas zbližavaju”, istakao je Vigemark, otvarajući sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci manifestaciju “Evropska noć muzeja”.

Vigemark je rekao da EU ulaže u kulturu na čitavom prostoru BiH, a u Banjaluci konkretno pomaže rekonstrukciju tvrđave “Kastel”.

Foto: V. Tripić

On je podsjetio da se manifestacija “Noć muzeja” sinoć dešava doslovno na hiljade lokacija širom Evrope u različitim gradovima i muzejima koji su ovom prilikom otvoreni za posjetioce.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je novinarima da je njihova želja da “Noć muzeja” bude događaj koji promoviše muzeje i kulturu – da na neki način muzeji postaju institucije koje su sve zanimljivije.

“Ovdje mogu da održavaju razni događaji koji privlače pažnju, koji mogu da budu i zabava. S druge strane ovi događaji treba da podcrtaju ono što muzeji u osnovi rade, a to su izložbe”, istakla je Vujkovićeva.

Izložbama, koncertima i raznovrsnim programom za sve generacije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sinoć je obilježena tradicionalna manifestacija “Evropska noć muzeja”.

Foto: V. Tripić

Program obilježavanja “Evropske noći muzeja” počeo je izložbom “Teme i ideje modernog srpskog slikarstva” i koncertom “DŽez poezi kabarea”.

Nakon toga uslijedo je  tridesetominutni performans “Ineks cirkus teatra”, koji sadrži elemente plesa, akrobatike i žongliranja, a doprinos u zabavnom dijelu manifestacije dali su i banjalučki di-džejevi.

Foto: V. Tripić

Manifestacija se održava povodom 18. maja – Međunarodnog dana muzeja, koji je ustanovio Međunarodni savjet muzeja /ICOM/ i svake godine je fokusiran na različitu muzejsku temu.

“Evropska noć muzeja” u Banjaluci organizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a podršku u realizaciji manifestacije pružili su Specijalno predstavništvo EU u BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i brojne kompanije.

“Evropska noć muzeja” se istovremeno održava u više od 3.500 evropskih muzeja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vigemark-otvorio-evropsku-noc-muzeja-u-banjaluci-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])