„Kočićev zbor“: Kulturu razdvajaju od narodnog veselja

Objavljeno: 20. 5. 2017 u 11:20h

Organizaciju tradicionalne manifestacije “Kočićev zbor”, koja je po ocjeni javnosti odavno izgubila ugled, od ove godine preuzeo je Grad Banjaluka.

Kulturna manifestacija sa tradicijom preko pola vijeka, postala je sinonim za narodno zborovanje na Manjači, sa šatorima, go-go plesačicama i čuvenom bodljavom bikova, a najmanje na čast piscu “Petru Kočiću”.

Zbog lošeg “imidža” koji prati “Kočićev zbor”, namjera Grada je da lik i djelo jednog od naših najvećih književnika predstave na znatno višem nivou nego što je to bio slučaj.

Već se krenulo sa izradom idejnog koncepta 52. Zbora, koji će biti održan od 21. do 27. avgusta na tri mjesta: u gradu, Stričićima i u Beogradu.

“U tom konceptu je niz kulturnih manifestacija vezanih za ime i djelo Petra Kočića, sve ono što predstavlja umetničko stvaralaštvo Zmijanja, kao što je Zmijanjski vez i pratećih manifestacija iz oblasti književnosti i umjetnosti. Potrudićemo se da narodna događanja na Manjači, koja se održavaju poslednjeg vikenda u avgustu budu bolje organizovana i na samom zboru da budu posebno odvojena kulturna dešavanja od onoga što predstavlja narodno veselje i zborovanje” – poručio je gradonačelnik, Igor Radojičić, predsjednik Organizacionog odbora.

Naglasio je da je Zbor jedna od najvećih manifestacija, koja ima veliki značaj za Grad, te da je uvrštena u Program godišnjih manifestacija.

“Cijenili smo da jedna takva manifestacija treba da ima stalni oblik organizovanja i direktno učešće Grada, jer je do sada način organizovanja išao preko nevladinog sektora i organizacionih odobra koji su formriani svaki put za tu priliku”- zaključio je Radojičić.

Ovu manifestaciju do sada je organizovalo zavičajno udruženje „Zmijanje“.

Kulturnjaci skeptični

Duško Pevulja, univerzitetski profesor i ujedno član Kulturnog plenuma, ipak nije optimista da će biti nekih krupnih promjena na ovogodišnjem Zboru.

“Sumnjam da će sve ostati isto pošto se ništa nije promijenilo u Odboru. Dok se poptuno ne promijeni struktura ljudi koji su organizatori, matrica će ostati potpuno ista, ne moram ni da vidim program. Dok se Kočić ne vrati struci, ozbiljnim ljudima koji će se time istinski baviti godinu dana, do tada će manifestacija biti više na ruganje Kočiću” – smatra on, dodajući da je važno oživjeti i Kočićevo ognjište.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kocicev-zbor-kulturu-razdvajaju-od-narodnog-veselja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot