Radovan Treći, ogledalo društva i primitivizma koji nas gazi

Objavljeno: 16. 5. 2017 u 15:27h

Gorak ukus humora sa potpisom Nikole – Kolje Pejakovića, snažna glumačka igra, vješti rediteljski potezi spojili su se u predstavi “Radovan Treći” koja daje poseban pečat repertoaru banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Pejaković je adaptirao čuvenu dramu Dušana Kovačevića, a originalni rediteljski potezi i kreativna energija glumaca oduševili su publiku na premijernom izvođenju u nedjelju uveče. Ulaznice su rasprodate i za drugu reprizu koja je zakazana za večeras u 20 časova.

U naslovnoj ulozi našao se glumac Ljubiša Savanović koji se uhvatio u koštac za zahtjevnim likom, ali ovog puta smještenim u sadašnje vrijeme. Lik Radovana Trećeg u beogradskom Ateljeu 212 godinama je igrao slavni glumac Zoran Radmilović, pa je njegovo ime ostalo prva asocijacija pri pomenu ovog komada.

“Naša predstava govori o primitivizmu koji nas okružuje i gazi. Radovan Treći je paradigma današnjeg čovjeka koji se iz jednog vremena nekako nakaradno i neuspješno prebacio u drugo vrijeme. Bori se onako kako najbolje zna i umije”, kaže Savanović.

Kao glavne adute predstave ističe odličnu igru svih glumaca i temu koja se tiče publike koja ima priliku da se nasmije od srca, ali i da se ozbiljno zamisli i zapita kada izađe iz pozorišta.

“Ovo je jedna od mojih najzahtjevnijih uloga u pozorištu, nosi specifičnu težinu zbog toga što su ovaj komad i uloga Zorana Radmilovića obilježili jedan period u srpskom pozorištu. Ali nije mi bilo ni na kraj pameti da se poredim sa njim jer smo htjeli smo da napravimo nešto autentično naše”, ističe Savanović.

U glumačkoj ekipi su i Nikolina Friganović, Aleksandra Spasojević, Nataša Ivančević, Anja Ilić i Aleksandar Runjić.

Glumici Anji Ilić povjerena je uloga koju je u postavi sa Zoranom Radmilovićem igrala Mira Banjac.

“Dok je Mira Banjac imala zadatak da odigra muškobanjastu Katicu i bila je divna i duhovita u toj ulozi, ja imam malo drugačiji zadatak. Ova Katica je djevojka koja se bavi prostitucijom i na taj način prehranjuje svoju porodicu. Njen lik je totalno drugačiji u našem komadu i bilo je inspirativno i zabavno da gradim taj lik na nekim potpuno drugim temeljima”, rekla je Ilićeva.

Georgina

“Lik Georgine mi je uvijek bio blijed u svim izvođenjima koje sam gledala, mada je ona praktično pokretač cijelog problema. Ne mogu da kažem da je to do glumica koje su je igrale, znam da je tako napisano i možda je to jedan od težih likova u “Radovanu Trećem”. Nadam se da sam se izborila sa tim problemom i da je publika to prepoznala”, kaže glumica Nataša Ivančević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/radovan-treci-ogledalo-drustva-i-primitivizma-koji-nas-gazi/||claudebot