Banjalučki ”Bandoneon Square” putuje u Francusku

Objavljeno: 14. 5. 2017 u 15:09h

Banjalučki ansambl ”Bandoneon Square” početkom narednog mjeseca putuje na Festival u Belfort u Francuskoj.

Prema riječima Darka Ružičića, harmonikaša i osnivača grupe, ova manifestacija – „Festival International de Musique Universitaire“ (FIMU Belfort – Francuska) – nastala je prije 30 godina u Belfortu na inicijativu studenata Univerziteta.

“Festival obuhvata sve žanrove i starosne strukture, a primarni cilj je bila kulturna razmjena između publike i umjetnika. Manifestacija je revijalnog karaktera. Na ideju za učešće došli smo kroz razgovor sa kolegama koji su već bili tamo. Njihova iskustva su riješila sve naše dileme i pomogla da se lakše odlučimo. Što se tiče pomoći Grada Banjaluka ili Ministarstva prosvjete i kulture RS, nismo se nikome obraćali. Razlog za to su negativna iskustava kolega i prijatelja koji su to ranije činili, a nisu dobijali ništa ili su dobijali nedovoljne iznose koje su morali opravdati komplikovanim papirološkim procedurama” – objašnjava Ružičić.

Svi planovi „Bandoneon Square“, od organizacije koncerata, odlazaka na festivale ili takmičenja, preko sticanja iskustava, vještina i reputacije, su na neki način uslovljeni finansijskom podrškom.

“Iz tog razloga, a djelimično i zbog pojedinačnih obaveza svakog člana benda, nismo u mogućnosti često da nastupamo. Na svu sreću postoje ljudi kojima se sviđa naš rad, kao i festivali koji su u mogućnosti da „pokriju“ dio troškova, pa naša koncertna aktivnost nije potpuno ugašena. I pored toga, iza sebe imamo dva festivala i treći koji je pred nama, kao i nekoliko samostalnih koncerata širom RS” – rekao je Ružičić.

U poslednjih godinu dana, dodaje on, došlo je i do izmene u sastavu. Dosadašnjeg kontrabasistu Dragana Petrovića zamenio je Đorđe Babić, mladi, talentovani i perspektivni kontrabasista, student Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

“Osnovna ideja je bila da se novi član integriše u bend na što brži i „bezbolniji“ način. Takav proces prilagođavanja traži određeno vrijeme, pa samim tim nismo imali mnogo prostora za rad na novom programu već smo uvježbavali već postojeći. Sami smo svesni činjenice da dugoročno sviranje i ponavljanje istih kompozicija može da ulijeni muzičara, pa smo sebi već zadali novi program koji suštinski ne odstupa mnogo od naše percepcije i filozofije zvuka. Naša baza je prije svega instrumentalna muzika, žanrovski neopredeljena, sa puno slobode u odabiru melodija, koje pri tom ne izlaze van zvučnih okvira i mogućnosti benda” – istakao je Ružičić.

Kompozicije atipične za bend

“Naš posljednji koncert bio je podeljen u tri dijela. Prvi je bio svojevrstan omaž argentinskom kompozitoru Astoru Pjacoli i odlučili smo se za kompozicije poput Zite, Frakanape, Fugate i Obliviona. U drugom dijelu smo se predstavili kompozicijama Pet Metinia, Klausa Pajera, Gorke Hermose i Rišara Galiana, a u trećem dijelu smo svirali kompozicije „Gotan Project“. Najteže je bilo uvježbati kompozicije koje su atipične za bend, a koje smo željeli da imamo na svom repertoaru. Jedna od njih je „First Circle“ – Pet Metini” – rekao je Darko Ružičić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucki-bandoneon-square-putuje-u-francusku/||claudebot