Teatar budućnosti osvaja žiri i publiku

Objavljeno: 3. 5. 2017 u 10:38h

Nema boljih pozorišnih predstava od onih koje publiku osvoje realnim, iskrenim pričama, onakvim kakve se događaju svakome od nas i gdje su emocije u prvom planu.

Najbolji dokaz za to je komad “Malo blago” Elen Marfi, koji je u banjalučkom Gradskom pozorištu “Jazavac” režirala Slađana Kilibarda, a već na prvom festivalu ovom teatru donio je četiri nagrade. Glumački trio Slađana Zrnić, Nataša Ivančević i Belinda Božičković, predvođene Kilibardom mogu da budu ponosne na uspjeh koji su ostvarile na festivalu “Mostarska liska”. U Banjaluku su se vratile sa nagradom za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni stručnog žirija, a žiri medija dodijelio im je istu titulu. “Velika liska” za najbolju glumicu pripala je Slađani Zrnić, a “Mala liska” za glumicu večeri Nataši Ivančević.

Rediteljka Slađana Kilibarda kaže da im je velika čast bila što su ušli u sedam odabranih predstava od pristiglih 45 prijava iz cijelog regiona. Podsjeća da je ove godine žiri festivala zaista bio respektabilan i u konkurenciji su bile predstave koje humor tretiraju na jedan malo drugačiji način. Smatra da su imena poput Vite Taufera, Zijaha Sokolovića, Jaše Jamnika,  kao i mlade generacije reditelja Ivana Plazibata, Predraga Stojimenovića, Emira Kapetanovića garantovala pomak od “bulevarskog pozorišta”. Za nju je “Malo blago” predstava rađena sa puno motiva i puno ljubavi od strane svih aktera.

“To je jedna snažna predstava o ženama koju su napravile žene. Kada monološke forme razigrate toliko da od njih uradite cjelinu koja teče i ima priču kao da nije riječ o pojedinačnim pričama i kada glumačke kreacije i emocija koju glumice daju na sceni prelazi rampu između scene i gledališta, onda dobijete predstavu koja ostavlja utisak na publiku, gdje se svako od nas barem na trenutak prepoznaje i gdje komika i tragika proizilaze isključivo iz glumačke igre, a ne iz spoljašnjih komičnih sredstava”, naglašava Kilibarda napominjući da glumice nose predstavu, one je oživljavaju, nadograđuju i dokazuju da Banjaluka ima prvorazredne glumce.

Smatra da je Slađana Zrnić ovom nagradom potvrdila talenat i glumački rad.

“Ovo je bio najljepši poklon za 10 godina postojanja “Jazavca” i pokazatelj da u kulturu i kvalitet grad i država treba da ulažu. Kultura i znanje nam se uvijek dobrim vraćaju”, kaže Kilibarda.

Glumica Slađana Zrnić priznaje da je nagrada “Velika liska” za za ulogu Lane u “Malom blagu” za nju jedna od najznačajnijih upravo zato što joj je ona bila i najveći izazov. U ovoj predstavi ona igra mnogo uloga, ponekad i tri lika odjednom.

“Ovakve uloge se dogode jednom u karijeri. Uključila sam svoje znanje, iskustvo, snagu, zanat da osvojim ovaj planinski vrh. Zahvaljujući Nataši i Belindi kao i rediteljki Slađani uspjela sam da napravim ulogu iza koje apsolutno stojim i ona predstavlja sve parametre glume kojima težim.  Predstava je fenomenalna prije svega zbog odličnog teksta”, priča Zrnićeva dodajući da je žiri prepoznao toplu, pametnu, duhovitu, nježnu i urnebesnu priču.

Njena glumica Nataša Ivančević okarakterisala je “Malo blago” kao teatar budućnosti koji ponajviše korenspondira sa stendap komedijom.

“Prijatno sam iznenađena tolikim brojem nagrada u Mostaru. Ovo nam je bilo prvo gostovanje izvan Banjaluke pa smo bili malo i skeptični kako će publika reagovati. A meni je zaista svaka nagrada draga”, otkriva Ivančevićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/teatar-buducnosti-osvaja-ziri-i-publiku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot