Igrale i pjevale sve generacije Masleše

Objavljeno: 25. 4. 2017 u 14:40h

Publika je bila oduševljena našim tradicionalnim, 19. po redu cjelovečernjim koncertom “Generacije u igri i pjesmi”, a sala Narodnog pozorišta Republike Srpske bila je premala da primi sve ljubitelje folklora i poštovaoce Ansambla narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”.

Izjavio je ovo direktor ansambla Nemanja Knežević.

Prema njegovim riječima, na koncertu su se predstavile sve generacije ansambla, od onih najmlađih iz školice folklora pa do veterana.

“Igrali smo 90 minuta. Pozorišna sala je bila prepuna, ljudi su stajali sa strane sve vrijeme koncerta. Nastupilo je 175 članova koji su izveli starogradske, krajiške, vlaške, šopske i igre iz Srbije, Makedonije, Potkozarja, Glamoča i sa Ozrena”, rekao je Knežević.

Istakao je da svi članovi ansambla vrijedno treniraju i da imaju veliki repertoar igara.

“Tokom cijele godine svi naši uzrasti ozbiljno rade i usavršavaju svaki pokret. Imamo šest uzrasnih grupa -školicu folklora, mlađu i stariju dječiju grupu, omladinski “B” ansambl, izvođački ili “A” ansambl, kao i veterane. Trudimo se da sve igre vjerodostojno predstavimo i u nošnjama. Imamo više od 60 koreografija na repertoaru koje se izvode u zavisnosti od potrebe. U svakom momentu njih 30 aktivno igramo”, kazao je Knežević.

Članovi “Masleše” duži niz godina nastupaju na međunarodnim i regionalnim smotrama folklora.

“Jedna od nagrada koju smo osvojili je ona na Međunarodnom festivalu folklora “Pijerija fest 2016” u gradu Nei Pori u Grčkoj. Mada, moram da kažem da većina smotri folklora, bilo regionalnih, bilo međunarodnih nema takmičarski karakter, već se one organizuju radi okupljanja različitih folklornih društava kod naroda”, rekao je Knežević.

U ovoj godini “Maslešu” očekuju brojni nastupi i gostovanja. Tako one najmlađe u maju očekuje dječiji festival  “Djeca su vojska najjača”, a one starije u junu putovanje na festivale folklora u Poljskoj i Grčkoj.

Istorijat

Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” osnovan je 1948. godine. Trenutno broji 326 članova. Ansambl je dobitnik brojnih gradskih, republičkih i saveznih priznanja. Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom iz 1973. godine i Ordena Njegoša prvog reda iz 1998. godine. Najveće međunarodno priznanje “Ajason Or – zlatni plesač”, koje dodjeljuje Svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESKO-a, dobili su najmlađi članovi 1980. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/igrale-i-pjevale-sve-generacije-maslese/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot