Banjalučka omladinska pozorišta po mjeri mladih: Slobodno vrijeme provode u teatru

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 18:51h

Banjalučki teatri odavno su postali mjesto za okupljanje mladih ljudi, među kojima je sve više srednjoškolaca.

Oni na časovima koje pohađaju uče svu ljepotu pozorišne umjetnosti. DIS teatar mladih jednom godišnje održava audiciju. Sada ima 80 članova, od kojih 25 čine srednjoškolci, koji i najviše dolaze na audicije. Novica Bogdanović, direktor ovog pozorišta kaže da su oni jezgro svih grupa u omladinskim pozorištima u gradu, uz studente, mada se oni teatrom bave na drugi način.

“Pored grupe srednjoškolaca, koji rade, imamo i grupu koja je mlađeg uzrasta od njihovog. Imamo studente, odrasle, pa čak i jednu grupu veterana, koju čine glumci stariji od 40 godina. Srednjoškolaci nam u najvećem broju dolaze na audicije, vjerovatno zbog ličnih ambicija i želje da se bave umjetnošću, a s druge strane, to je doba kada su najosjetljiviji i najkreativniji” – objašnjava Bogdanović.

Od ideje i pokretanja 2011. godine, kroz školu glume i govora – Studio „Jazavac“ – prošlo je više od 300 mladih ljudi. Uzrast članova je od 10 do 30 godina.

“U prosjeku, imamo godišnje oko 50 srednjoškolaca, i nešto više ovih mlađih. Ove sezone upisali smo šestu generaciju polaznika koji će svoj prvi nastup, zajedno sa starijim grupama, imati u junu ove godine, u toku Sedmice Studija „Jazavac“ koja će trajati od 17. do 23. juna kada ujedno počinje i upis za narednu sezonu. Jednom godišnje primamo sve zainteresovane mlade ljude koji žele da se bave umjetnošću. S obzirom da se studiozno i vrlo profesionalno odnosimo prema članovima Studija „Jazavac“, 20 odsto od ukupnog broja upisanih članova odustane u prva tri mjeseca. Većina ostaje tokom sve tri godine trajanja ove glumačke škole, želeći da nastave sa radom i časovima u Studiju” – rekla je Dragana Marić, voditelj Studija „Jazavac“.

Većina članova Banjalučkog studentskog pozorišta su studenti. Razlog za to je, prema riječima Aleksandra Pejakovića, reditelja BSP-a teža prilagođenost rasporedu pozorišta i putovanjima zbog škole i nedostatka lične karte.

“Mi nikada nismo samo studentsko pozorište. Prihvatamo i srednjoškolce i sve druge koji su zainteresovani. Sada imamo šest članova koji su srednjoškolci. Oni koji su zaista zainteresovani, ostaju ponekad duže nego studenti. Na sve to utiče i dalje školovanje na akademiji” – naveo je Pejaković.

Pozorište simbioza svih umjetnosti

“Mladi imaju različita interesovanja. Pitanje je da li imamo dovoljno prostora da im omogućimo da rade? Da li imamo dovoljno ljudi koji hoće da rade sa njima? Da li mladi imaju motivacije? Ima mnogo škola glume i sekcija u školi, ali ako mladi nemaju poligon za rad i mjesto gdje sve to mogu da pokažu onda sve nekako brzo ode u zaborav. Pošto je pozorište simbioza svih umjetnosti oni mogu da pokažu svu svoju kreativnost i to je dobro za njihov uzrast “– rekao je Novica Bogdanović, direktor DIS teatra mladih.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucka-omladinska-pozorista-po-mjeri-mladih-slobodno-vrijeme-provode-u-teatru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])