Banjaluka: Marija i Nemanja izveli note tople za slušanje, izazovne za sviranje

Objavljeno: 21. 4. 2017 u 15:51h

Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” je u punom jeku. Klasične note “okupirale” su na Akademiji umjetnosti, a ugledni muzički gosti, kao i profesori i studenti iz Banjaluke, trude se da svojim koncertima postave što više standarde za sljedeću godinu.

Jedan od takvih nastupa bio je i onaj održan u srijedu uveče pod nazivom “Veče za violu i klavir” kada je publika uživala u zvucima ova dva instrumenta i programu koji su za njih pripremili pijanistkinja Marija Šestić i Nemanja Marjanović iz Beograda koji je “upravljao” violom, a trenutno je docent na banjalučkoj Akademiji na katedri za gudačke instrumente, na odsjeku violina.

Marija Šestić, danas stručni saradnik na Akademiji koja je aktivno uključena u proces sviranja i muzičkog oblikovanja studenata, počela je da studira sa samo trinaest godina kao najmlađi student u istoriji Akademije. Pored publike koja cijeni i njeguje klasičnu muziku, Šestićeva je zajedno sa Marjanovićem pred svojim studentima izvodila djela Šuberta, Glinke i Bramsa. Uz osjećanje odgovornosti dok je slušaju oni na koje ona prenosi svoje znanje i iskustvo, ističe da umjetnik ima najveću odgovornost prema svom unutrašnjem poštovanju muzike kao takve, te da iz toga nastoji da uvijek da sve od sebe radeći na nekom muzičkom djelu, što u krajnosti prenosi i na studente u nastavnom procesu.

“Dani Vlade S. Miloševića” su najznačajnija manifestacija u Banjaluci, a i Republici Srpskoj kada govorimo o klasičnoj muzici. Svake godine se na Akademiji umjetnosti kolegijalno i umjetnički zalažemo da održimo i obogatimo ovaj festival, te da privučemo što više publike raznoraznim sadržajima. Stoga, iz više razloga, rado učestvujem svake godine”, kazala je Šestićeva poslije koncerta.

Sa Marjanovićem, koji je postdiplomske studije završio u Madridu u klasi renomiranog svjetskog solo violiniste Zerara Kosea, kako kaže, sarađuje godina, što u nastavnom procesu, što koncertno.

“Prije svega, veoma ga cijenim kao muzičara i čovjeka i izuzetno mi je zadovoljstvo sarađivati sa njim”, dodaje ona. Iz dobre saradnje proizašao je i spontani izbor repertoara.

“To su djela koja su vrlo dobro poznata violistima, kompleksna za izvođenje, a ugodna za slušanje. S obzirom na to da ponajviše sarađujem sa gudačima, redovno sviram i sa violinistima, ali u određenim situacijama preferiram topliju boju koju ima viola, naročito u izvedbi vrsnog umjetnika kao što je prof. Nemanja – istakla je Šestićeva. Muzika je, naglašava, vrlo konkretna”, sve se čuje.

“Radeći na sebi dajete i dobar primjer svojim studentima. Oni koji žele da rade – naći će motivaciju u sebi, a oni koji ne žele – ne može ih motivisati ni najbolji profesor”, kazala je Šestićeva.

Da ovim umjetnicima nije nedostajalo motivacije o kojoj je pijanistkinja govorila, dokaz je i njihov koncert, ali i biografije bogate uspjesima.

Danas na programu

Naučni skup “Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog” otvoren je danas u 10 časova u kamernoj sali Akademije umjetnosti. Od 19 časova studenti smjera za etnomuzikologiju predstaviće program “Tradicija na sceni”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-marija-i-nemanja-izveli-note-tople-za-slusanje-izazovne-za-sviranje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])