Ovo je tim za Evropsku prijestonicu kulture

Objavljeno: 19. 4. 2017 u 12:08h

Gradska uprava Banjaluka izabrala je tim za pripremu i učešće u programu “Evropska prijestonica kulture”. U njemu su Marko Bilbija, Monika Ponjavić, Dijana Grbić, Sarita Vujković, Zoran Galić, Mladen Banjac i Sonja Đurić

Gradonačelnik Igor Radojičić predstavio je danas Tim za pripremu i učešće u programu “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”, čiji je zadatak da rade na pripremi aplikacije Banjaluke za projekat “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”.

Kako se navodi na zvaničnom portalu Gradske uprave Banjaluka, tim čini sedam mladih Banjalučana, i to Marko Bilbija (šef Tima) i članovi: Monika Ponjavić, Dijana Grbić, Sarita Vujković, Zoran Galić, Mladen Banjac i Sonja Đurić.

“Važan dio tog posla je priprema gradske strategije kulture, koja je preduslov za učešće u ovom poslu i za aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture”, kazao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, riječ je ozbiljnom poslu, i Tim će prvo uraditi analizu ukupne kulturne scene u Banjaluci, svih institucija i manifestacija.

“Na baze te analitike, pripremićemo određene prijedloge, doći zajedno do strategije razvoja kulture grada Banjaluke, do aplikacije Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture i onda, pod pretpostavkom da naša aplikacija bude prihvaćena slijedi čitav niz zadataka na implementaciji strategije i na razvoju kulture”, objasnio je gradonačelnik slijed događaja u procesu apliciranja za “Evropsku prijestonicu kulture”.

Prema njegovim riječima, cilj nije samo evropska prijestonica kulture 2024. godine, već je cilj podizanje nivoa kulturnih događaja i manifestacija, te institucija na jedan viši nivo koji Banjaluka zaslužuje kao glavni grad Republike Srpske i kao, ono što želimo da bude – regionalni centar.

“Veliku pomoć i podršku očekujemo od naših prijatelja iz Novog Sada, koji je dobio titulu evropske prijestonice kulture 2021. godine”, kazao je gradonačelnik Radojičić.

Šef Tima za pripremu i učešće u programu “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”, Marko Bilbija kazao je da Tim čine ljudi koji su već godinama u kulturi i koji imaju iskustva sa radom na kulturnim projektima i na sličnim aktivnostima.

“Očekuje nas dosta rada. Imamo veliki entuzijazam i ozbiljno smo shvatili naše zadatke i započeli rad na ovom projektu. Za početak, naš rad biće usmjeren ka izradi strategije kulture grada Banjaluke”, rekao je Bilbija.

On je kazao da se aplikacija sastoji iz tri faze, i to prve koja podrazumijeva prikupljanje podataka i izradu strategije kulture, druga – izrada preliminarne aplikacije i treća faza je konačna aplikacija.

“U narednih godinu dana očekuju nas prva i druga faza, u kojima će Tim komunicirati sa svim kulturnim akterima u Banjaluci, dok će se rad nastaviti kroz formiranje projektnih ideja i koncepta projekta Banjaluke kao prijestonice kulture”, zaključio je Bilbija.

Podsjećamo da je Skupština Grada u decembru prošle godine donijela odluku da Banjaluka uđe u proces kandidature. Gradonačelnik Igor Radojičić je, uz ovaj Tim, ranije formirao i Savjet od oko 35 kulturnih radnika, koji ima savjetodavnu ulogu u ovom procesu apliciranja.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.

Izvor: Mondo / Foto: Vedran Ševčuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/ovo-je-tim-za-evropsku-prijestonicu-kulture/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot