Nova postavka u Muzeju RS: Raj za biologe u centru Banjaluke

Objavljeno: 14. 4. 2017 u 16:35h

Prirodnjački odsjek Muzeja Republike Srpske bogatiji je za još jednu postavku, te je time postao jedinstveno mjesto za izučavanje flore i faune ovih prostora.

Pored impozantnog biljnog i životinjskog materijala, novost u ovom odjeljenju su i eksponati 52 vrste gljiva.

U Muzeju RS kažu da se radi o modelima odabranim iz mikološke zbirke „Gljive“ , te ističu da je ovo idealna prilika za sve da se bolje upoznaju sa svijetom gljiva, saznaju koje vrste uspjevaju u našim krajevima, koje su to jestive, uslovno jestive, nejestive, ali i otrovne vrste.

“U svijet gljiva ulazi se oprezno uz konsultaciju stručnjaka, poznavalaca gljiva iz gljivarskih udruženja, kao i odgovarajuću literaturu. Kod prikupljanja gljiva od ključne je važnosti prepoznati svaku vrstu. U protivnom, greške mogu biti kobne po zdravlje korisnika, ponekad i smrtonosne”, upozorava Nataša Kovačević, kustos za prirodoslovlje-botaniku i kaže da je posebno neophodno voditi računa o ispravnom načinu prikupljanja gljiva jer njihovo često branje može dovesti do nestanka pojedinih vrsta sa staništa.

Ovom postavkom u Muzeju RS upotpunjen je Referat za botaniku,  jedinstveno mjesto koje originalnim eksponatima dočarava bogatstvo vrsta ovih krajeva. Ranije su postavljene 24 endemične i rijetke, te 48 jestivih vrsta biljaka. Centralni dio postavke je velika lepeza koja predstavlja najstručniji herbar koji posjetoci mogu da vide.

U Prirodnjačkom odjeljenju republičkog Muzeja mogu se vidjeti i razne vrste ptica, kojima je stanište na području Bardače, kao i ribe, vodozemci i gmizavci. Najnovije idejno rješenje vitrina u koje su, u vjerodostojne kopije prirodnih staništa, smještene razne vrste životinja, posjetiocima omogućavaju da se za trenutak osjećaju kao da su u kamenjaru, šumi ili pored vodenih tokova. Preparati medvjeda, kune, vjeverica, ježa, te odlivak čovječje ribice eksponati su koji izazivaju najveću pažnju, pogotovo mlađih. Pažnju privlači i bogata zbirka zmija, a Muzej je jedno od rijetkih mjesta na kojem ljudi imaju priliku da neke vrste vide. Osim toga, rijetkost je i crna roda, ali i bjeloglavi sup, koji je prestao da se gnijezdi na ovim prostorima, te mužjak i ženka tetrijeba.  Po broju predstavljenih vrsta životinja i biljaka, postavka u Muzeju RS je reprezentativna.

Nastavni program

Značaj Prirodnjačkog odjeljenja Muzeja RS ogleda se u obrazovnoj i naučnoj vrijednosti. Kompletna Stalna postavka Muzeja RS ima, prije svega, edukativnu funkciju. Najčešći posjetioci ove ustanove su djeca koja, osim istorije, imaju priliku da u Prirodnjačkom odjeljenju održavaju i časove biologije. Izložba prati nastavni plan i program u školama RS.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/nova-postavka-u-muzeju-rs-raj-za-biologe-u-centru-banjaluke/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot