Banjaluka kao nova “rock metropola” u regiji? (Foto)

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 17:01h

Banjaluka ima dugovječnije i u širem okruženju poznate festivale, te veći broj autorskih bendova svih urbanih žanrova. Je li to dovoljan temelj da ovaj grad izgradi status nove regionalne rock metropole? I gdje su u toj priči Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica?

Ambiciozno zamišljeni Banjaluka Rock Open 2009. godine na prvo izdanje doveo je veterane Uriah Heep i domaće rock adute Divlje jagode, Atomsko sklonište, Alogia…, dok su za sljedeću godinu uvršteni Whitesnake i Genesis (istini za volju, sa hibridnim postavama) opet sa nekim ovdašnjim poznatim imenima, poslije čega je ideja neslavno propala.

Razlozi, možda i opravdani, za ovu priču nisu presudni, jer je ovaj festival tek ilustrativni uvod za dugotrajniji projekat – Kastel Rock Fest.

Rođen kao ”Mjesec muzike” još 2005. godine i 2011. produkcijski ozbiljnije koncipiran te preimenovan u ”Kastel Rock Fest”, skoro je doživio jednaku sudbinu, jer je 2013. otkazan zbog finansijskih problema. Samo organizator zna kako ih je riješio, ali zamisao je nastavljena i na festivalu u idućim godinama nastupaju Let3, Hladno pivo. Laibach, Električni orgazam, britanski Franz Ferdinand, Vatra, Damir Urban, Kerber i brojna druga poznata imena.

Najnovije, ovogodišnje izdanje, zakazano od 15. do 17. juna, banjalučku tvrđavu Kastel opet će učiniti velikom i atraktivnom pop i rock pozornicom, na kojoj će nastupiti Toni Cetinski, Kiki Lesandrić & Piloti i grupa Vatra (prvi dan), Bajaga i Instruktori, Urban & 4, Let 3 i Tupas Mene (drugi dan) te Parni valjak, Neverne bebe i lokalni projekt Rock simfonija (treći dan).

Drugi veliki banjalučki muzički događaj je Demofest, regionalno takmičenje demo bendova, festival koji ove godine obilježava deseti rođendan i, pored probranih novih rock snaga iz svih ex-Yu zemalja (a brojni njegovi pobjednici iz prethodnih godina danas imaju značajni ulogu na sceni), od 20. do 22. jula na tvrđavu Kastel u tzv. revijalnom programu dovodi cijeli niz atraktivnim imena: Ky-Mani Marley, Marky Ramone, Dubioza kolektiv, Lačni Franz, Edo Maajka, Bad Copy, Freemasons, Funkerman…

I sad priči dodajemo najnoviji događaj u Banjaluci, program ”Živjeti slobodno”, osmišljen kao dio obilježavanja 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom. U premijernom izdanju, 2015. godine, nastupili su Edo Maajka, Darko Rundek Cargo Trio i Hladno pivo, prošle godine Artan Lili, Elemental, Vlatko Stefanovski Trio i Partibrejkers, a ove će zasvirati Zoster, Zabranjeno pušenje i Goran Bare & Majke.

Šta je jedna od bitnih pretpostavki da Banjaluka ima tri vrlo atraktivna stalna rock festivala?

Odgovor je (u to čvrsto vjerujem): lokalna muzička baza.

Od nekih predratnih zapaženih bendova, kao što su Dinar, Radio i Basdans, do novih i najnovijih generacija (Sopot, Grof Đuraz, Veltšmerc, Tupas Mene, Shanghai Street Fight, Važno obavještenje, Aurora, Duško Šobat Group, Viteški ples, Kombajn kvartet, Shuffle, Alexandria, Logic System Disorder, Ispad, Tanker, Spidfrik, Shizomantra, projekt Rock simfonija… samo su neki među njima), Banjaluka ima dovoljno autorskih bendova da se može govoriti o ozbiljnoj lokalnoj sceni.

Znam, svi se oni žale na iste problema posvuda u okruženju – malo je pravih rock klubova, mediji im nedovoljno prostora daju i još onda ona famozna žalopojka, ‘ubi nas turbo folk!’. Ne, ”ubiti” nas može samo vlastita apatija i neambicioznost. I nestrpljivost u kojoj neki vjeruju da je promjena moguća sada, odmah.

Ni prvi ”Mjesec muzike”, ni prvi Demofest nisu bili ni nalik današnjima. Strpljenje, jasan cilj i predanost učinili su ih značajnim programima. I mogu, eto, povjerovati u to da je pitanje iz naslova sve bliže potvrdnom odgovoru.

Kao što želim vjerovati da se i Mostar sve više budi, uz svoj već nadaleko ugledni Mostar Blues Festival, rođen 2003. godine (!), te novije programe Gitarijade i Mostar Summer Festa.

Dodajući da Tuzla ima potentne rock temelje i, s druge strane, lider je hip hop scene, da se u Sarajevu razmahuju neke nove muzičke pojave (No Limit, Starbridge, Činčila, Helem nejse, Futavci, Sunday Stories), da Zenica konačno ima adute za scenu izvan samo lokalnih okvira (Balkaneros, Zlatan Karić), onda mi sve to zvuči da urbana scena u BiH nije baš toliko ”jadna” koliko se na prvi pogled čini.

I, da, medijska podrška svemu tome možda jeste najslabija karika. Ipak, mi dižemo čelo, mi kročimo smjelo…

Izvor: glas.ba / Autor: Josip Dujmović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjaluka-kao-nova-rock-metropola-u-regiji-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot