Muzej Republike Srpske bogatiji za još jednu postavku

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 17:57h

U sklopu Stalne izložbene postavke Prirodnjačkog odsjeka Muzeja Republike Srpske, u centarlnoj izložbenoj vitrini Referata za botaniku, pored biljnog materijala izloženi su eksponati 52 vrste gljiva.

Radi se o modelima (odlijevcima) odabranim iz mikološke zbirke „Gljive“ .

Ovo je idealna prilika za sve ljubitelje gljiva da se bolje upoznaju sa svijetom gljiva, da saznaju koje vrste uspijevaju u našim krajevima, koje su to jestive, uslovno jestive, nejestive, ali i koje su to otrovne vrste.


Gljive (Fungi) kao posebno carstvo živih organizama-eukariota, imaju veliki značaj u prirodi. Predstavljaju bitnu karika u funkcionisanju prirodnih sistema jer imaju ulogu razlagača materija biljnog porijekla.

Zahvaljujući izvanrednim prirodnim uslovima, u našim krajevima raste veliki broj različitih vrsta gljiva. Najčešće uspijevaju u šumama, na livadama i pašnjacima. Mnoge od njih su ukusne i kvalitetne, pa se često koriste u ishrani. Mogu biti i otrovne, a pojedine vrste sadrže i ljekovita svojstva.

“U svijet gljiva ulazi se oprezno uz konsultaciju stručnjaka, poznavalaca gljiva iz gljivarskih udruženja, kao i odgovarajuću literaturu. Kod prikupljanja gljiva od ključne je važnosti prepoznati svaku vrstu. U protivnom, greške mogu biti kobne po zdravlje korisnika, ponekad i smrtonosne” – upozorava Nataša Kovačević, kustos za prirodoslovlje-botaniku.

“Posebno je neophodno voditi računa o ispravnom načinu prikupljanja gljiva jer njihovo često branje može dovesti do nestanka pojedinih vrsta sa staništa”, ističe Kovačevićeva.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzej-republike-srpske-bogatiji-za-jos-jednu-postavku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot