Promovisana knjiga sveštenomučenika episkopa banjalučkog Platona (Video)

Objavljeno: 23. 3. 2017 u 18:55h

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci promovisano je četvrto izdanje knjige “Nauka i religija, hrišćanski ideali i materijalističko shvatanje života” episkopa banjalučkog Sveštenomučenika Platona Јovanovića. Vladika Platon ovu knjigu napisao je 1906. godine.

Episkop Platon je, prije izbora za episkopa, mnogo radio na spisateljskom planu, a u Јagodini je štampao filosofsko-teološku raspravu “Nauka i religija”, čime se, po riječima onih kjoi su upoznati sa njegovim djelom, potvrdio i kao mislilac.

“Čovjek koji je uoči jedno od temeljnih pitanja svoga vremnena to je pitanje o osnovama ljudskog saznanja, ali i pitanje urešenja u društvu i postavio je temeljno pitanje odnosa nauke i religije”, rekao je Željko Vujadinović, istoričar.

Povodom 75 godina od stradanja episkopa banjalučkog Platona, Narodna i univerzitetska biblioteka izdala je ovu knjigu prema drugom, dorađenom izdanju iz 1938. godine.

“Značaj ove knjige nije samo zbog jubileja, nego zbog njenog sadržaja koji je i danas aktuelan o povezanosti nauke i religije”, istakla je  Ljiljana Petrović Zečić.

5. maja navršiće se 75 godina od mučeničke smrti episkopa banjalučkog Sveštenomučenika Platona, kada su ga ustaše ubile i bacile u rijeku Vrbanju.

Izvor: Rtrs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/promovisana-knjiga-svestenomucenika-episkopa-banjaluckog-platona-video/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot