Moć ljubavi i straha iz njujorške cvjećare u Banjaluci

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 09:49h

Mjuzikl “Mali dućan strave”, koji je izveden u prepunoj sali Dječijeg pozorišta RS, prikazao je banjalučkoj publici dio američke kulture, dočarane kroz preplitanje fantastične muzike, humora, ljubavi i straha.

U utorak uveče na “najmoćnijim” daskama prvi put su se predstavili gosti iz Amerike. Studenti sa Univerziteta Nortvestern u Čikagu, koji je iznjedrio brojne umjetnike poput čuvenog Vorena Bitija, u dva sata izvođenja vjerno su dočarali dio brodvejske atmosfere. Publika je svojim reakcijama i gromoglasnim aplauzom odala priznanje ovom projektu. Mnogi su nakon predstave ostali da se druže i popričaju s glumcima, koji su po završetku komada raspoloženi sišli sa scene da se slikaju i strpljivo odgovore na sva pitanja prisutnih. U svom izlaganju nisu krili oduševljenje Banjalukom i ljubaznošću svih onih sa kojima su se susreli, što im je, kako kažu, neprocjenjivo iskustvo.

Producent Dženi Dikerson istakla je da je “Mali dućan strave” rađen u produkciji “Delfin šoua” Univerziteta Nortvestern, što je najveći studentski mjuzikl u Americi.

“To znači i da su studenti sve sami osmislili, isfinansirali i na kraju uradili jedan veoma američki mjuzikl. Priča govori o cvjećari u Njujorku koja je slabo radila sve dok mladi smušeni cvjećar nije otkrio biljku koja mu donosi slavu i pregršt posla. Problem je to što se biljka hrani krvlju i na taj način raste, a on pronalazi način da je održi. Ujedno je zaljubljen u radnu koleginicu i čini sve da zadobije njenu ljubav”, rekla je Dikersonova.

Dodala je da šlag na tortu daju i pjesme iz mjuzikla koje su u stilu šezdesetih godina, a koje su mladi glumci uživo otpjevali uz pratnju mini-orkestra, sačinjenog od klavijatura, bubnjeva, saksofona i gitare.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević nije krio uzbuđenje zbog organizacije ovog projekta.

“Zahvaljujem Odjeljenju za kulturu pri Ambasadi SAD u Sarajevu što nam je na prvi dan proljeća omogućilo da sa naše scene s pjesmom krenemo u novo godišnje doba. Do sada nijedan američki mjuzikl nije gostovao u Banjaluci, a mislim ni u BiH. Ponosni smo i nadamo se daljoj saradnji”, rekao je Bjelošević prije početka mjuzikla i za uspomenu uručio grb Dječijeg pozorišta RS predstavnicima Univerziteta Nortvestern.

Pored brojnih čelnika kulturnih i javnih ustanova i preduzeća, mjuzikl je pogledao i prvi čovjek grada na Vrbasu Igor Radojičić.

“Mogu reći da sam prisustvovao nečemu veoma američkom kada je riječ i o mjuziklu, ali i o temi i načinu predstavljanja. Banjaluka nije često domaćin mjuzikla ukoliko nisu neki festivali ili slične prilike u pitanju. Ovo je, u svakom slučaju, nešto drugačije, novo i neobično. Jedna kultura na koju nismo navikli. Vidi se da je publika zainteresovana za ovakve događaje i bilo bi dobro da ih ima i više”, rekao je Radojičić.

Kao veliki ljubitelj pozorišne scene dodao je da je gledao niz mjuzikala u Londonu i SAD, te pohvalio studente koji su veoma dobro uradili svoj posao.

“Mali dućan strave” pored Banjaluke biće izveden i u Doboju, Mostaru i Sarajevu u okviru turneje koja je dio kulturno-diplomatskog programa Ambasade SAD u BiH.

Istoimeni filmovi

Horor – komedija i rok mjuzikl “Mali dućan strave” premijerno je izveden na Brodveju 1982. godine, gdje je igran pet godina. Po njemu su snimljena i dva filma. Prvi je režirao Rodžer Korman 1960. godine, a njegove teme simbolično govore o biljci kao o Faustu. U drugom filmu glavne uloge tumače Rik Moranis i Elen Grin, a režirao ga je Frenk Oz 1986. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/moc-ljubavi-i-straha-iz-njujorske-cvjecare-u-banjaluci/||claudebot