Glumci u penziji spremaju konkurenciju Žirantima

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 18:42h

Prvog glumca na svijetu istorija bilježi kao Grka Tespisa, koji je 530. godine prije nove ere izašao na scenu Dionisovog teatra i postao prva osoba koja je izgovorila tekst kao lik u predstavi.

Od tada do danas magija pozorišta nije izgubila draž, a glumci priznaju da za njih penzija zvanično ne postoji sve dok mogu da igraju na sceni. Iako penzionisani, banjalučki glumci Mirzeta Jakšić, Koviljka Šipka, Boško Đurđević i Gordana Milinović sa velikim poletom i energijom spremaju novu predstavu koja će zaživjeti u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković kaže da su u ovoj teatarskoj kući razmatrali kako da pomognu pozorišnim kreativcima koji su godine predanog rada utkali na scenu, a sada su zvanično penzionisani.

“Nemamo zakon o zaslužnim umjetnicima, što bi trebalo što prije riješiti. Onda smo donijeli odluku da tim glumcima ponudimo da osmisle i naprave kompletan pozorišni projekat i da igraju u Narodnom pozorištu. Daćemo im logistiku koju imamo, sve iz scenografskog i kostimografskog fundusa da bi mogli ostvariti ono što planiraju” – rekao je Novaković.

Sav prihod od ulaznica, dodaje, pripašće glumcima koji će raditi predstavu.

“Oni nama trebaju, jer su temelj našeg pozorišta. Sada traže adekvatan tekst koji im odgovara i po godinama i po broju glumaca u predstavi” – kazao je Novaković.

Glumica Mirzeta Jakšić otkriva da su ponudili dramaturgu Mariju Ćulumu, koji je autor dramskog komada “Žiranti”, da im napiše novi tekst.

“Hoćemo aktuelnu priču, ne bježimo ni od tragikomedije. Naravno, najbitnije nam je da to bude originalno djelo. Najvjerovatnije da će “Žiranti” dobiti konkurenciju, a mi ćemo sa srcem raditi projekat. Razgovarali smo i sa glumcem Željkom Stjepanovićem, koji je režirao ovu hit komediju i rado je prihvatio da bude reditelj i nove predstave” – ističe Jakšićeva.

Ponosna je, dodaje, što je dio predstave rađene po Ćulumovom tekstu koja je postigla veliki uspjeh.

“Trebalo bi da mi plaćamo publici za taj osjećaj ljepote kada uzvraćaju na svaku našu riječ. To nema cijenu i dokaz je da još imamo energije. Neki ljudi dolaze po pet-šest puta da nas gledaju uz riječi da im uvijek vratimo osmijeh na lice” – priča Jakšićeva.

Cijeli život zajedno na sceni

Neki iz najzrelije generacije glumaca koja je karijeru gradila u Narodnom pozorištu RS napravili su zajedno i prve korake na sceni.

“Koviljka Šipka i Boško Đurđević su moja generacija iz dramskog studija. Cijeli život smo zajedno na sceni” – kaže Mirzeta Jakšić.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/glumci-u-penziji-spremaju-konkurenciju-zirantima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])