Na probi sa Banjalučankama (Video)

Objavljeno: 10. 3. 2017 u 18:09h

Novinari Mondo portala bili su gosti na probi Ženskog kamernog hora “Banjalučanke”, gdje su se uvjerili u vrhunsko vokalno umijeće ovih mladih djevojaka!

Taj dan napolju je lila kiša, ali u ušuškanim prostorijama banjalučkog hora, u naselju Nova Varoš osjećali smo se veoma ugodno, toplo i fino, jer ipak smo bili u društvu nekih od najljepših djevojka u gradu, koje uz to i fantastično pjevaju.

Atmosfera na probi zaista je bila sjajna, dirigent Mladen Matović, kao u transu, samo je kratko izgovarao imena kompozicija i davao najuopštenije direktive, a članice hora su ih besprekorno izvršavale, stvarajući divne zvuke.

Na licima tih djevojaka dominiralo je ushićenje i opčinjenost muzikom. Kao da u tom momentu, osim harmonije i zadovoljstva pjevanja i predavanja muzici, ništa drugo nije važno i ne postoji.

Ono što čini jedinstvenim hor Banjalučanke je to što bez problema šetaju kroz žanrove, od renesansne i umjetničke muzike, preko etno kompozicija inspirisanih tradicionalnom muzikom Balkana, pa sve do atraktivnih horskih aranžmana pop i rock numera.

U kratkoj pauzi probe uspjeli smo da porazgovaramo sa nekima od članica hora i dirigentom.

Jelena Šobić u Banjalučankama je već 16 godina.

“Ovaj hor bukvalno je moj život, svi moji prijatelji potekli su iz hora, to jedna baza i luka u koju rado dolazim.Kada sam počela da pjevam u Banjalučankama bila je to jedna potpuno drugačija vrsta hora, mnogo nas je bilo manje… Od trenutka kada profesor Mladen Matović počinje da radi sa nama sve poprima mnogo ozbiljnije oblik, počinjemo da izlazimo na takmičenja, osvajamo nagrade i od tada je hor konstanto raste”, priča nam Jelena.

Ona kaže da baš uživa u horskom višeglasju, jer “kada dostignemo vrhunac i kada to zazvuči baš kako treba, nema ništa ljepše!”.

Na pitanje do kada namjerava da pjeva u Banjalučankama Jelena, budući menadžer u kulturi, kaže: “Još uvijek mi je jako zanimljivo i osjećam da tu pripadam, a nekada kada prestanem da pjevam sa njima, nadam se da ću i dalje biti pri horu, na neki način kao ‘prijatelj iz sjenke'”.

Sanela Burgić je doktor medicine i već 16 godina pjeva u Banjalučankama.

“Od malih nogu sam u muzici, išla sam u srednju muzičku školu, tako da je ovaj hor nastavak moje ljubavi prema muzici. Pjevanje je za mene relaks terapija, muzikoterapija… Energija koju ove mlade cure zrače je ono što me sve ove godine drži.

Dopada mi se čitav repertoar koji izvodimo, a možda mi malo više leže ove naše tradicionalne, etno kompozicije”, priča nam Sanela.

Na pitanje da li ima tremu prije nastupa ona kaže: “Nemam, nakon 16 godina uopšte, čak ni na takmičenjima… A, to nije dobro!”

Pregršt nagrada!

Zlatne medalje su osvojene na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu. Na horskim olimpijadama u Kini 2010. i SAD 2012. osvojena su olimpijska srebra, dok su najznačajniji rezultati hora osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi 2014. i u Sočiju 2016. godine. Banjalučanke su uvrštene i u zvaničnu rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta!

Dirigent Banjalučanki Mladen Matović kaže da je 2017. godina veoma značajna za hor jer u ovoj godini hor slavi četiri decenije postojenja.

“Jako smo ponosni na Banjalučanke, jer je to najstariji ženski kamernih hor, kako na području Republike Srpske, tako i u čitavoj BiH. Postojimo od 1977. godine, a zadnjih desetak godina doživjeli smo ekspanziju i osvojili brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Zamisao je da tokom cijele ove jubilarne godine organizujemo dešavanja, a prva i najvažnija stvar jeveliki koncert svih generacija, koji će biti održan u drugoj polovini juna na tvrđavi Kastel.

Potrudićemo se da dovedemo što veći broj nekadašnjih članica, tako da već od aprila krećemo sa probama. Na tom koncertu hor će pratiti i veliki orkestar sa gudačima i duvačima.

Krajem septembra Banjalučanke će promovisati i dvojezičnu monografiju “Godine ponosa”, koja će obuhvatiti osvrt na najznačajnije koncerte, nastupe i nagrade na međunarodnim horskim takmičenjima širom svijeta.

Treća i posljednja etapa obilježavanja jubileja predstavlja izdavanje novog CD-a i snimanje dokumentarnog filma o Banjalučankama, koji će svoju promociju imati u decembru na Svjetski dan horskog pjevanja”, priča nam Matović.

Dodaje da im je ove godine, nakon tog velikog koncerta u Banjaluci, namjera da naprave i što više nastupa širom RS i BiH, navodeći da su u planu koncerti u Trebinju, Sarajevu, Mostaru, kao i u nekim manjim sredinama…

“U oktobru Banjalučanke putuju na Međunarodno takmičenje na Kalamati u Grčkoj, što će biti i posljednji test pred učešće na Svjetskoj horskoj olimpijadi naredne godine u Južnoafričkoj Republici”, kaže na kraju razgovora za MONDO Mladen Matović.

Sudeći po onome što smo čuli na probi, ne sumnjamo da će Banjalučanke uspjeti da odbrane zlatne medalje osvojene posljednje dvije Svjetske horske olimpijade!

Uvjerite se i sami…

Izvor: Mondo/Foto: Vedran Ševčuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/na-probi-sa-banjalucankama-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot