Loš marketing poguban za umjetnost u Banjaluci

Objavljeno: 8. 3. 2017 u 10:50h

Književne promocije, izložbe, koncerti, predstave i filmske projekcije u Banjaluci nerijetko proteknu u prisustvu malog broja ljudi, iako je ulaz slobodan.

Stvaraoci ukazuju da nekoliko stvari utiče na slabu posjećenost događaja koji, iako besplatni, po kvalitetu ne zaostaju za onima gdje se ulaznice plaćaju.

“Oni koji imaju redovan repertoar u pozorištima i bioskopima nemaju problem sa nedostatkom publike. Njima su sale uvijek pune, i kada je besplatan ulaz i kada se naplaćuje. Važno je da su navikli svoju publiku na redovne termine”, kaže umjetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković.

On smatra da ako organizatori nemaju redovne sadržaje, teško mogu da napune salu čak i ako bi plaćali publici da dolazi.

“To je vrlo jednostavna stvar, sve je do marketinga. Jako je bitno da li je događaj dobro izreklamiran. Publika treba da se navikne na redovan repertoar, na primjer da su ponedjeljkom koncerti, utorkom izložbe, a srijedom predstave”, ističe Pejaković.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljubiša Savanović naglašava da Banjaluka može da se pohvali bogatstvom kulturnih sadržaja.

“U toku sedmice se može pogledati bar pet predstava na repertoarima banjalučkih pozorišta, muzeji imaju izložbe, postoji čitav niz udruženja građana koja organizuju razne manifestacije. Besmisleno je očekivati da bilo koji od tih sadržaja budu besplatni. Kao što ni hljeb, mlijeko, automehaničarske usluge ili jakna nisu besplatni, tako ne treba da budu ni kulturne manifestacije”, primjećuje Savanović.

Da je banjalučka kulturna scena specifična, smatra direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković.

“Kada je riječ o manifestacijama koje organizuju institucije kulture, tu postoji veliko interesovanje publike. Posebno kada gostuju pozorišta iz regiona, onda se uvijek traži karta više. Međutim, na događajima na koje je ulaz besplatan najčešće nema dovoljno publike”, kaže Novaković.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić naglašava da je nemoguće generalizovati kada je riječ o kulturnim događajima jer to zavisi od ponuđenog kvaliteta, ugleda institucije ili umjetnika i već stečene popularnosti.

“Pozorišne predstave se svakako ne mogu izjednačiti sa književnim promocijama ili izložbama i u suštini cijena nije nešto što će odbiti konzumenta ili dati veći značaj nekom sadržaju. Kod nas u biblioteci svi sadržaji su besplatni, osim nekih naših usluga kao što je članstvo i taj novac usmjeravamo na obnovu fondova. Ali kad pogledamo malo šire u regionu i u evropskim zemljama, sve ima svoju cijenu – ulazi u muzeje, galerije, pa čak i književne večeri”, rekla je Petrović-Zečić.

“Potreban je novi pristup organizaciji događaja. Niko više nema vremena da sjedi dva sata na promociji knjige, gdje jedan govornik priča po 40 minuta bez prestanka. To je sigurno jedan od razloga što su slične manifestacije slabo posjećene”, kaže Nenad Novaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/los-marketing-poguban-za-umjetnost-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])