Banjalučanke spektakl na Kastelu poklanjaju publici

Objavljeno: 7. 3. 2017 u 10:56h

Godina od koje “krademo” treći mjesec u sebi nosi svečane note za ženski kamerni hor “Banjalučanke”, koji će 2017. posvetiti proslavi velikog jubileja, 40 godina postojanja.

Iz godine u godinu, medaljama koje su osvajale, trudom koji su ulagale u izvođenje svake kompozicije, publiku su navikle samo na najbolje. Ni ovaj put ne smije i neće biti drugačije. Pred upravom “Banjalučanki” izazovan je zadatak, osmisliti brojne aktivnosti kojima će sa svojom vjernom publikom proslaviti rođendan. Onima koji svoj grad u svijetu čine velikim samo takve proslave i priliče, a umjetnički rukovodilac ovog ženskog “tima” Mladen Matović najavio je svečani gala koncert na tvrđavi Kastel polovinom juna.

“To će biti centralni događaj proslave kada ćemo na jednom mjestu pokušati okupiti što više nekadašnjih članica ansambla te svi zajedno izvesti nekoliko prikladnih kompozicija. Tom prilikom na sceni će nam se pridružiti i brojni gosti. Želja nam je da napravimo istinski koncertni spektakl i još jednu noć za pamćenje dostojnu jubileja”, istakao je on i podsjetio da ih na to obavezuje i prošlogodišnji koncert na tvrđavi Kastel, kojem je prisustvovalo preko tri hiljade naših sugrađana.

Cilj im je, priča Matović, da čitava 2017. godina protekne u znaku obilježavanja jubileja.

“Krajem septembra promovisaćemo dvojezičnu monografsku publikaciju “Godine ponosa”, koja će obuhvatiti osvrt na najznačajnije koncerte, nastupe i nagrade hora na međunarodnim horskim takmičenjima širom svijeta”, kazao je on.

Treća i posljednja etapa obilježavanja jubileja predstavlja snimanje novog kompakt diska ansambla i snimanje dokumentarnog filma, koji će svoju promociju imati u decembru na Svjetski dan horskog pjevanja.

Matović je podsjetio i na ličnu kartu hora, koji je osnovan u Banjaluci 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića. Hor je ženski ansambl sa najdužom tradicijom na prostoru Republike Srpske i BiH. Sa tradicijom dugom pune četiri decenije, stotinama održanih koncerata u zemlji i inostranstvu, hor je postao prepoznatljiv i nezaobilazan činilac kulturne scene regiona.

Ansamblom su od 1994. do 2004. godine umjetnički rukovodili profesori Branislav Đaković i Aleksandra Ostojić-Ždrnja, dok je od 2004. godine pa sve do danas na čelu hora Mladen Matović.

Sa dolaskom dirigentske palice Matovića na čelo ansambla hor je prvi put izašao na međunarodnu takmičarsku scenu te u prethodnih deset godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji.

“Vjerujemo da ćemo, kao i prethodnih godina, naići na podršku i razumijevanje svih onih koji prepoznaju i cijene kulturne kolektive i pojedince koji doprinose kulturnoj i globalnoj afirmaciji naših prostora. Kroz obilježavanje ovog i bilo kog drugog kulturnog jubileja mi istovremeno šaljemo i poruku da smo narod i društvo koje drži do sebe, do svoje tradicije i svih vrijednosti koje opstaju bez obzira na mjesto i vrijeme zbivanja”, istakao je Matović.

“Pored obilježavanja jubileja kao centralne aktivnosti u 2017. godini, ženski kamerni hor “Banjalučanke” polovinom oktobra trebalo bi da učestvuju na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, koje će biti posljednji veliki test pred najznačajnije svjetsko takmičenje – Svjetsku horsku Olimpijadu koja će se 2018. godine održati u Južnoafričkoj Republici”, najavio Matović.

Zlatne medalje su osvojene na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu. Na horskim olimpijadama u NR Kini 2010. godine i Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine osvojena su dva olimpijska srebra, dok su najznačajniji rezultati hora osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi 2014. godine i u Sočiju 2016. godine. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ženski kamerni hor je uvršten na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanke-spektakl-na-kastelu-poklanjaju-publici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot