Kozarske poklade njeguju tradiciju i običaje

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 09:34h

Poklade su posljednji dan mrsa uoči velikog vaskršnjeg posta. U potkozarskim selima do danas je očuvan običaj da se taj dan poslije liturgije iz kuća iznosi najbolja hrana koja se podijeli sa svima koji dolaze u crkvu i pred crkvu.

U duhu te tradicije juče su u porti hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici održane 11. “Kozarske poklade”.  Narodnom zboru prisustvovalo je više stotina posjetilaca iz Banjaluke, Prijedora i drugih gradova Republike Srpske.

Imali su priliku da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu, gastronomskim specijalitetima i izložbu etno-predmeta. Svečanom otvaranju manifestacije prethodila je sveta arhijerejska liturgija koju je služio njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su poklade zajednička manifestacija mještana Bistrice i Verića na teritorijama dva grada Banjaluke i Prijedora.

“Ovo je  odlična prilika da se sačuvaju običaji i tradicija. Dužnost grada je da pomogne udruženjima koja su posvećena tom poslu a jedan je da organizujemo društvene domove gdje će oni moći da rade. U Verićima je ostalo samo da se na domu završi fasada”, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da “Kozarske poklade” svake godine okupljaju sve više ljudi.

“Riječ je o manifestaciji koja je nastala iz običaja dva susjedna sela Bistrice i Verića. Nekada je bio običaj da se preostala mrsna hrana podijeli siromašnim komšijama jer počinje post”, naveo je Đaković.

Paroh Bistrice i Verića Igor Marić rekao je da se narod trudi da očuva tradiciju.

“Poklade su prag vaskršnjeg posta. Trebamo se izmiriti sami sa sobom, bližnjima i sa Bogom kako bi dosljedno dočekali vaskrsenje Hristovo”, kazao je  Marić.

Dio bogate gastro ponude tradicionalno već godinama priprema KUD “Piskavica” za posjetioce manifestacije.

“U  ponudi je bunjgur, cicvara, pita, sirnica, ljevuše, uštipci i kolači. Trudimo se da očuvamo i na mlađe generacije prenesemo narodne igre, pjesme i običaje da ne zaboravimo naše korjene i tradiciju”, rekla je Dijana Strika iz ovog KUD-a.

Istovremeno je održan i 11. Memorijal “Miće Gligića-Tubana” koji je posvećen očuvanju pjesme ojkače potkozarskog kraja na kojem je nastupilo više od 15 izvornih grupa.

Veliki značaj

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin je rekao da “Kozarske poklade” postaju sve značajnija i posjećenija manifestacija.

“To upravo govori koliko je vrijedna i koliko znači za Potkozarje, pravoslavlje, kulturu, tradiciju i na nama je obaveza da ovo dalje njegujemo”, kazao je Barašin.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kozarske-poklade-njeguju-tradiciju-i-obicaje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])