„Boje zvuka“ u Banjaluci će postati tradicija

Objavljeno: 13. 2. 2017 u 19:40h

Klub audiofila „kaBL“ u Banjaluci čine ljubitelji muzike i audio opreme, čiji je cilj da gaje i šire umijeće slušanja muzike i kulturu življenja.

Ovo udruženje, u oktobru prošle godine, osnovali su Miroslav Samardžić, Željko Kajkut i Andrej Žole, a klubu je pristupio i banjalučki pisac Ranko Risojević, kao jedan od najstarijih audiofila u Banjaluci i vrstan poznavalac klasične muzike.

“U vrijeme kada su se u Banjaluci ugasili mnogi kulturni festivali, mala grupa istinskih zaljubljenika u umjetnost odlučila je da organizuje prvu multimedijalnu izložbu u BiH naziva „Boje zvuka“. Tom prilikom predstavili su se i izlagači vrhunskih HI-FI sistema iz cele regije: Slovenija, Hrvaska, Srbija, BiH, te banjalučki samograditelji. Mnogi svjetski brendovi tada su po prvi put prezentovani u BiH. Bilo je tu i slikarskih radova studenata i profesora fakulteta NUBL, fotografija Slobodana Rašica Bobare, te tri koncerta. Održane su i radionice i stručna predavanja. Sada imamo članove ne samo iz Banjaluke, već i iz Mostara” – objašnjava Samardžić.

Članovi kluba, dodaje on, već sada rade na organizaciji ovogodišnjih „Boja zvuka“, jer žele da one postanu tradicionalne.

“U narednom periodu organizovaćemo više radionica i koncerata. Pored toga imamo još mnogo planova koje ćemo, nadamo se, realizovati kada uspjemo da dobijemo prostor, u kojem će se održavati edukativne radionice, slušaonice, izložbe. Ako to ostvarimo, Banjaluka će biti bogatija za jedno kulturno mjesto, namjenjeno svim ljubiteljima lijepih umjetnosti” – rekao je Samardžić.

Prve „Boje zvuka“, dodaje on, ne bi uspjeli da realizuju da nisu imali razumjevanje i pomoć prijatelja i sponzora. Nadaju se da će njihovu podršku imati i ubuduće.

Ovaj klub na prvim „Bojama zvuka“ podržali su i klavirski duo: Nevena Kežić i Lana Savić, bendovi „Combine quartet“ i „Moondance & Vanjom Mišić“. Radionice i stručna predavanja na teme osnovi teorije zvuka: fizička i fiziološka akustika i uticaj kvaliteta reprodukcije na percepciju muzike, vodio je Ninoslav Dobrijević.

Grad muzike i talenata

Klubovi audiofila postoje u cijelom ragionu. Svi oni, prema rječima Miroslava Samardžića, rade na promociji dobrog zvuka.

“Svi izlagači su bili oduševljeni, kako našom organizacijom, tako i Banjalukom, te su odmah potvrdili dolazak i na ovogodišnje „Boje zvuka“. Pošto su čuli i izvođenje naših muzičara o Banjaluci su ponijeli utisak kao gradu muzike i talenata, što je danas prava rjetkost” – smatra Samardžić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/boje-zvuka-u-banjaluci-ce-postati-tradicija/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])