Izložba Marije Bjelošević u Banjaluci: Sjećanjima na djetinjstvo obojila slike

Objavljeno: 9. 2. 2017 u 09:37h

Kako izgleda “Boja upletena u misao” saznaće svi koji pogledaju istoimenu izložbu mlade akademske slikarke Marije Bjelošević, čija djela krase prostor Banskog dvora Kulturnog centra.

Snažan kolorit posjetioce privlači da otkriju priču koju priča petnaestak slika, zračeći energijom vrijednom pomena i pažnje. Postavka, zvanično otvorena u utorak uveče, biće dostupna ljubiteljima umjetnosti do 25. februara, a obuhvata djela koja su nastajala u posljednje tri godine.

“Zadovoljna sam reakcijama posjetilaca na otvaranju izložbe, ali i dobrom posjećenošću. Izložen je samo dio slika koje predstavljaju sjećanje na djetinjstvo. Takođe, ima i onih koje su nastajale i drugim povodom”, kaže Bjeloševićeva.

Na njenim slikama su šume, a umjetnica ističe da je riječ o modernizovanom pejzažu. Neki od radova sa postavke nastali su još dok je autorka bila student Akademije umjetnosti, a i kasnije je nastavila sa tim ciklusom.

“Sve ove slike su koloristički jake, uokvirene crnim nonšalantnim crtežom. Mogu se dosta povezati se ekspresionizmom”, ukazuje slikarka podsjećajući da je za naziv izložbe “glavni krivac” profesor Siniša Vidaković.

On je pisao tekst za katalog i naslovio ga “Boja upletena u misao”, što se umjetnici dopalo i tako je nazvala postavku.

Dok posjetioci radoznalo razgledaju izložbu, umjetnica već stvara djela za buduće postavke.

“Pravim skice za novu seriju slika. Neću se previše udaljavati od teme šuma, ali svakako će imati nove elemente koji će biti različiti od prethodnih”, priča Bjeloševićeva.

Takođe, ona radi i ilustracije za časopis za djecu “Ježurko” u Banjaluci.

“To je moje prvo iskustvo sa ilustracijama i veoma je zanimljivo. Iako to nisam planirala da radim, već sam se zaljubila u taj posao. Ilustracije se mnogo razlikuju od slika, to je umjetnost sama za sebe. Sve mora biti jasno i nema mnogo mjesta za apstrakciju”, kaže Bjeloševićeva, koja je pronašla savršen sklad između rada na slikama i ilustracijama.

I jedno i drugo radi sa velikom posvećenošću, trudeći se da na svakom djelu ostavi originalan pečat, u šta mogu da se uvjere svi koji pogledaju njena djela.

Nedostatak prostora

“Banjaluka se ne može baš pohvaliti sa previše prostora za izložbe, pogotovo za mlade umjetnike koji nisu afirmisani. Ali oni koji žele i rade naći će i prostor za predstavljanje svojih djela. Sada ima i manjih galerija, a počeli smo izlagati i u stanovima”, kaže Marija Bjelošević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/izlozba-marije-bjelosevic-u-banjaluci-sjecanjima-na-djetinjstvo-obojila-slike/||claudebot