Premijera predstave Mlijeko ostavila snažan utisak na banjalučku publiku

Objavljeno: 3. 2. 2017 u 11:16h

Neprihvatanje onog što mi zaista jesmo, sa svim manama i vrlinama, zbog kojih se sva dobra i zla na ovom svijetu dešavaju uvijek boli, a posebno ako dolazi od onih koje najviše volimo.

Neprihvatanje, možda jednako boli kao i surova istina od koje bježimo kao od svake sjenke koje nas plaše dok koračamo mračnim ulicama života. Takva jedna istina satjerala je publiku u najosjetljivije kutke duše, pa će premijera predstave “Mlijeko” u režiji Slobodana Perišića ostati zapamćena po snažnoj priči, suzama i višeminutnom aplauzu.

Na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP) u srijedu uveče umjesto vazduha, udisala se umjetnost. Snagu glumaca Jelene Trepetove-Kostić, Aleksandra Ristanovića, Bojana Kolopića i Smiljane Marinković pokušaj da se opiše riječima bi umanjio, ali za tim nema ni potrebe, jer je publika svojim reakcijama rekla svoje. Nabojem emocija, pored glumaca, violinom je upravljao i Marko Zoranović, a reditelj Slobodan Perišić potvrdio je svoje riječi najavljujući premijeru.

“Naša predstava govori o bolesnom društvu koje proglašava bolesnim onoga ko ne ispunjava očekivanja, ko se ne ponaša po utvrđenim pravilima, razmišlja drugačije, na svoj način. Sa druge strane, naš junak i te kako osjeća bolest okruženja. Postavlja se pitanje patologije “normalnosti”,rekao je tada on, a publika je to mogla i da vidi.

Poslije susreta glumaca i publike na otvaranju 41. sezone Banjalučkog studentskog pozorišta Perišić smatra da su on i ekipa napravili iskrenu i poštenu predstavu kojom su dotakli nešto začudno u pozorištu, neku vrstu “istine” nakon koje ne možete ostati ravnodušni.

Na sceni se poslije više od osam godina pojavila i profesorica glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Jelena Trepetova-Kostić, koja je tumačeći lik Rine pokazala strah i ljubav svake majke za njeno dijete.

“Izuzetno sam srećna zbog mog povratka na scenu. To je zasluga reditelja naše predstave Slobodana Perišića, studenta moje prve generacije. On je za ovaj period pokazao svoju vrijednost i kao glumac i kao reditelj. Srećna sam što je publika tako srdačno doživjela našu predstavu i saosjećala sa nama u svakom trenutku, a na kraju nas je nagradila nevjerovatnim aplauzom”, naglasila je glumica i dodala da to mnogo znači, te da osjeća da će ovaj komad da živi.

U najkomleksnijoj ulozi, momka sa dijagnozom šizofreničara, našao se Aleksandar Ristanović, čiji je talenat razoružao publiku, maramice natopio suzama i ostavio najsnažniji utisak na sve prisutne. Ristanović ističe da mu je bila čast da radi sa sjajnom ekipom, kojoj je zahvalio na strpljenju, požrtvovanosti i energiji koju su uložili u nastanak ove predstave.

“Što se tiče lika koji igram, on je zajednička kreacija. Reditelj Slobodan Perišić je za ova dva meseca koliko su probe trajale uspeo da oseti svakog od nas i da nam pristupi na pravi način. Mene je vodio do Lefterisa i pomogao mi da bolje razumem značaj “trenutka” na sceni. U tom “sada” krije se najveća lepota i sloboda, ne samo u glumi već i u životu”, kazao je glumac, ne krijući oduševljenje reakcijama publike.

Željko Mitrović, profesor glume

Mislim da je to jedna iskrena predstava o nedostatku ljubavi, patnjama malih ljudi i tome koliko nam je potrebna zaštita i majčino mleko, da nas greje ljubav u ovom hladnom svetu. U toj ujednačenoj glumačkoj igri Ristanović je imao najkompleksniju ulogu, odlično je odigrao. On je jedan od najboljih studenata sa moje klase. Svoj talenat je on demonstrirao i tokom studija. Njegovo vreme tek dolazi.

Duško Mazalica, glumac

Uživao sam u predstavi i igri svih glumaca. Slobodan Perišić je i glumac i razumije proces i dobrim i kvalitetnim radom doveo je do jedne zanimljive postavke. Posebno mi je drago što smo na sceni vidjeli profesoricu Jelenu Trepetovu-Kostić. Pored Smiljane i Bojana, koji su ostvarili već lijepe uloge, bilo je zadovoljstvo vidjeti Aleksandra Ristanovića koji je briljirao sinoć i odigrao jednu dobru ulogu.

Saša Hajduković, reditelj

Nemam zamjerki, nisam vidio nikakav veći problem. Mislim da je ovo najzreliji Slobodanov rad i najtačniji. Ristanović je pokazao izuzetno glumačko umijeće.

Ljilja Petrović-Zečić, direktor Narodne i univerzitetske

Komad u režiji Slobodana Perišića je odličan pokazatelj da za kulturu Banjaluke i Republike Srpske ima nade. Sjajna glumačka ekipa svojom predanošću stvara eksploziju emocija i uvlači gledaoca u vrtlog bola, patnje i ljubavi i suptilno ga poistovjećuje sa tragičnim junacima ove priče. Poslije predstave ostaju tuga, lice vlažno od suza i misao.

Mladen Đukić, producent

Oduševljen na više nivoa. Teška tema, no odlično režirana. SVE glumce sam vidio u novom svjetlu, iz drugog ugla. Posebno težak zadatak je iznio Aleksandar Ristanović. Marko inovativan sa muzikom, očekivano. Elena i Smiljana odlične. Svaka čast Slobi, veoma dobro promišljen projekat, odabir saradnika, podjela uloga, postupak. Znao sam, ali nisam vidio do sada da Kolopić može biti toliko… moćan.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/premijera-predstave-mlijeko-ostavila-snazan-utisak-na-banjalucku-publiku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot