Novitet u Banjaluci: Orijentalni ples za trudnice

Objavljeno: 2. 2. 2017 u 20:53h

Ukoliko razmišljate o trudnoći, razmislite i da li je vrijeme da svoje tijelo pripremite za kreiranje novog života. To možete da uradite kroz jedan od najstarijih plesova u civilizaciji koji se smatrao ritualnim plesom ili plesom plodnosti, prenošenim s koljena na koljeno među ženskim članovima porodice, plesom od žene za ženu – orijentalnim plesom.

Orijentalni ples, uz prednosti fizičke prirode, pozitivno utiče i na mentalno zdravlje budućih mama i njihovih beba, ističe instruktorka u banjalučkom studiju orijentalnih plesova “Oriana & Oria” Aleksandra Tešanović.

“Mnoge žene su već otkrile da nježni kružni pokreti karlicom u orijentalnom plesu, ublažavaju menstrualne bolove, mogu pomoći pri smanjenju porođajnih bolova i jačaju mišiće karlice, vrlo značajne pri porodu”- kaže Tešanovićeva.

Ovim plesom ciljano se djeluje na jačanje grupe mišića koja će biti potrebna za vrijeme poroda i nakon njega, povećava se gipkost i snaga tijela, vježba se pravilno držanje, jačanje mišića kičme i time smanjenje bola u leđima, uči se pravilno disanje, poboljšavaju se ravnoteža i koordinacija pokreta, pozitivno se djeluje na probavu, a ujedno je to zabava u društvu drugih žena.

Vježbe su sastavni dio psihofizičke pripreme trudnica za porođaj, posebno one koje jačaju mišiće koji će kasnije biti angažovani u samom činu porođaja. Studio “Oriana & Oria” uskoro pokreće grupu za trudnice, a Tešanovićeva ističe da ovaj ples nije naporan za trudnice, već se naprotiv radi o laganim vježbama, pokretima koji ne smiju biti nagli, već nježni, prirodni, praćeni pravilnim disanjem i koncentracijom, na neki način – meditaciji u pokretu.

Ona dodaje da je orijentalni ples odličan način za oslobađanje od stresa, obaveza i rutine.

“Kao mama, pričam ovo iz svog ličnog iskustva. Moji mišići karlice su bili spremni, znala sam pravilno disati i kontrolisati mišiće koji su mi bili potrebni na samom porodu. Bila sam smirena i skoncentrisana. To mi je omogućilo da sam čin rađanja ne doživljavam kao bol, kao nešto strašno, već kao nešto prirodno, kroz što su prošle mnoge žene prije mog vremena i koje će proći mnoge žene poslije mog vremena”, kaže Tešanovićeva.

Prednosti orijentalnog plesa u trudnoći:

– poboljšava motoriku, ravnotežu, koordinaciju i pravilno držanje tijela
– pomaže osvješćivanju pokretljivosti trbušnih i karličnih mišića i kontroli istih
– pomaže održati dobru formu i kondiciju
– olakšava bol u leđima tokom trudnoće i poroda
– pruža vam pored svega navedenog, zabavu, druženje i upoznavanje novih ljudi, te kvalitetno provedeno vrijeme van kuće.

Na ples se možete prijaviti putem Fejsbuk stranice Studija orijentalnih plesova Oriana&Oria.

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/novitet-u-banjaluci-orijentalni-ples-za-trudnice/||claudebot