Snima kratke filmove i ređa uspjehe: Mladi Banjalučanin inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu

Objavljeno: 1. 2. 2017 u 19:43h

Darko Dragić (18) iz Banjaluke, učenik Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, snimanjem kratkih filmova bavi se od 2013 godine.

Nektar pivara je, sjeća se, organizovala konkurs za reklamu Nektar i tada je prvu snimio mobilnim telefonom.

“Tako sam počeo. Sada snimam dva kratkometražna filma, od kojih je jedan nastavak ostvarenja, koje sam snimio u aprilu prošle godine. Drugi film predstavlja priču o mladiću, koji se bavi košarkom, a koji je primoran da ode u inostranstvo, jer ovdje nema prostora za uspjeh” – objašnjava Dragić.

Ideje za snimanje kratkih filmova on nalazi u svakodnevnom životu. Ranije je, kaže, koristio digitalni fotoaparat, a sada iznalazi načine da dođe do profesionalnije opreme.

“Uglavnom sarađujem sa ljudima koji su takođe u ovoj branši, koji imaju opremu, a žele da mi izađu u susret. Iako bih volio, nisam u mogućnosti da iznajmljujem opremu, jer je prilično skupa” – ističe Dragić.

Do sada je snimio oko 10 kratkih filmova, a uspjeh je postigao sa ostvarenjem „Moguća budućnost“ jedan i dva, „Novi početak sa pozorištem“ – dokumentarni film o Gradskom pozorištu „Jazavac“, „Dystopia“ – dokumentarni film o današnjem vremenu, kao i „Nesalomivi: Priča prva“ čiji je nastavak trenutno u fazi snimanja.

“Sa tim ostvarenjima sam učestvovao na festivalima, a sa filmom „Dystopia“ osvojio treće mjesto na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u konkurenciji „TeenAction“ – rekao je Dragić.

U školu glume „Jazavac“, krenuo je u septembru 2013. godine i tamo stekao prijatelje sa kojima radi projekte.

“I sam sam odigrao nekoliko predstava, koje su ispunile očekivanja publike. Prvi dodir sa glumom uopšte, imao sam u devetom razredu osnovne škole, kada sam igrao školsku predstavu u Narodnom pozoristu RS. Što se tiče glumaca i reditelja, koji mi pomažu, to su u „Jazavacu“ bili Slađana Zrnić i Velimir Blanić. Reditelj Saša Hajduković takođe je jedan od ljudi koji su me usmjerili kako treba da radim ovaj posao. Naravno tu i je Dejan Andrić iz Nevid teatra. Svi me oni savjetuju i ukazuju na greške” – rekao je Dragić.

Učešće na festivalima

Iako nakon srednje škole ne namjerava da upiše AUBL, jer ima, kaže, planove za nešto drugo, film neće bataliti. Sa svojim ostvarenjima učestvovao je i na „Pravo ljudski“ film festivalu u Sarajevu 2016, na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu 2014, te „Student cuts HR“ u Zagrebu 2015. godine. Na „Garden city film festival“ u Indiji koji se održava u martu ove godine, ušao je u zvaničnu selekciju sa ostvarenjem „Moguća budućnost 2“.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/snima-kratke-filmove-i-reda-uspjehe-mladi-banjalucanin-inspiraciju-nalazi-u-svakodnevnom-zivotu/||claudebot