Banjalučanke iza objektiva: Majstorice fotografije nižu nagrade (Foto)

Objavljeno: 1. 2. 2017 u 20:35h

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvorena jubilarna 20. Klupska izložba fotografija Univerzitetskog foto kino kluba iz Banjaluke, a ujedno su nagrađene i najbolje fotografije. Veliko interesovanje posjetilaca još jedna je potvrda kvaliteta rada članova kluba.

Univerzitetski foto kino klub je jedan od najaktivnijih klubova u našem okruženju, sa 28 aktivnih autora i organizovanih preko 50 izložbi fotografija, što je umnogome doprinijelo popularizaciji fotografije na ovim prostorima.

Ovim povodom porazgovarali smo sa članicama kluba koji su veliki dio života posvetile fotografiji, a sada su jedne od malobrojnih žena na fotografskoj sceni BIH koje nižu nagrade.

Prvu nagradu za fotografiju “Two worlds”, osvojila je Nina Ošap, dugogodišnja članica kluba.

U razgovoru za Banjaluka.net, Nina Ošap otkriva da je fotografiju zavoljela u osnovnoj školi. Prve korake u umjetničkoj fotografiji napravila je još prije 15 godina kada je u UFKK Banjaluka završila početni i napredni kurs fotografije. Danas, sa vrlo visokim zvanjem AUFBIH FA1, ona redovno osvaja nagrade i priznanja.

“Na ovom kursu sam prošla sve faze razvoja fotografije, od teoretskog znanja do rada u tamnoj komori. Tada sam prvi put počela da ozbiljno učim o “zlatnom trouglu”, odnosima ISO-a, ekspozicije i otvora blende, i pravilima kompozicije. Nakon toga sam naučila i kada je idealan momenat da ta pravila i prekršim”, priča Nina.

U svijetu umjetničke fotografije jako su važne inspiracija i pokretačka energija, a prema riječima Ošapove, u njenom slučaju to su putovanja, raznolikost, prihvatanje drugačijeg, estetika i kvalitetna priča.

“Iako nemam omiljeni motiv, vremenom su se na mojim radovima izdvojili motivi refleksije i arhitekture uz prirodno svjetlo. Volim gotovo sve žanrove i pratim gotovo sve fotografe čiji me radovi ostavljaju bez daha, od kojih se dosta može naučiti i koji me “tjeraju” da se udaljim od moje zone komfora”, objasnila je ona.

Kada se radi o banjalučkoj fotografskoj sceni, ona je opisuje kao prilično dobru jer postoji mnogo odličnih fotografa.

“Umjetnička fotografija može biti izrazito skup hobi, tako da se manji broj autora odlučuje za nju. Uglavnom se fotografi bave komercijalnom fotografijom, od koje se uz veliki trud i rad može živjeti,” zaključuje Nina.

Jelena Đurđević se fotografijom bavi 7 godina. Pored izlagačke, ona radi i novinsku fotografiju, a njena ljubav prema fotografiji se rodila još u ranom djetinjstvu.

“Najveći pokretač mi je osjećaj koji se stvori u meni kada ugledam “kadar” koji želim da ovjekovječim. U tom trenutku, sve ostaje po strani, uzimam aparat i koncetrišem se da napravim najbolju fotografiju. Osjećaj ushićenja i zadovoljstva koji u tom trenutku nastane je nešto neopisivo i njega uvijek iznova proživljavam”, objašnjava Jelena.

Ona dodaje da je želja nje kao fotografa da ta energija bude utkana u fotografiju kako bi i drugi mogli da osjete nešto posebno dok gledaju njen rad.

“Mnoge fotografije nose određenu poruku koju želim da prenesem drugima, ali opet, sve je u oku posmatrača i njegovom subjektivnom doživljaju”, kaže Đurđevićeva.

Jelena dodaje da je izlagačka fotografija jako specifična zbog kriterijuma prilikom odabira i bodovanja fotografija na izložbama, a ipak banjalučki autori osvajaju nagrade, pohvale i priznanja ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu i cijelom svijetu, što je pokazatelj da kvalitet kod nas postoji.

Ona smatra da je izlagačka fotografija kod nas još uvijek samo na nivou hobija.

“Ako uzmemo u obzir da je danas fotografija postala moćan medij, sredstvo komunikacije, reklame, promocije i čuvanje od zaborava važnih trenutaka iz ličnog i porodičnog života, mnogi zahvaljujući tome pronalaze način i da žive od fotografije”, zaključuje Đurđevićeva.

Jedna od autorki je i Marija Šmanja. Za fotografiju se počela interesovati prije sedam godina, a kao omiljeni motiv izdvaja emocije.

“Pratim rad nekoliko fotografa, od njih učim neke tehnike, a najviše ih cijenim jer imaju svoj neponovljiv i prepoznatljiv stil. Uzori su mi ljudi koji su prošli razne teškoće u svom ličnom životu, isplivali iz njih i uvijek imaju osmjeh na licu”, objašnjava Marija.

Ona smatra da uvijek postoji način da se živi od nečega što čovjek voli, ali takođe ističe da je u našim uslovima teško naplatiti onoliko koliko rad fotografa zaslužuje.

“Pri tome ne mislim na fotografe koji su krenuli naplaćivati svoje fotografije čim nabave neku bolju opremu, a bez ikakvog znanja o fotografiji, nego na fotografe koji ulažu mnogo vremena i novca da nauče kako da se izraze putem svojih fotografija”, dodaje ona.

Svjetlana Panić se fotografijom intenzivno bavi posljednje četiri godine. Svakodnevno nastoji zabilježiti detalje i momente, a neki od omiljenih fotografa su joj Vivian Maier i Helmut Newtona.

“Volim vidjeti svoje fotografije uramljene na zidu, ne u albumu. Inače, Banjaluka ima izrazito kreativne i talentovane fotografe i fotografkinje, ali ukoliko se bavite umjetničkom fotografijom, vrlo je teško probiti se među najuspješnije”.

Svjetlana smatra, da ukoliko nešto iskreno voliš i želiš, sve što treba je da slijediš taj put, učiš i radiš najbolje što znaš.

Sve četiri umjetnice su saglasne da u fotografiji treba eksperimentisati i izražavaju nadu da će u budućnosti biti u prilici da se još više usavršavaju i samim tim podižu kvalitet svog rada.

Sudeći prema onome što smo vidjeli na izložbi, banjalučka fotografska scena zaista ima na šta da bude ponosna, a ukoliko želite da se i sami u to uvjerite, posjetite izložbu koja će u Banskom dvoru biti otvorena do 11. februara 2017. godine.

U nastavku možete pogledati i nekoliko fotografija sa otvaranja izložbe:

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucanke-iza-objektiva-majstorice-fotografije-nizu-nagrade-foto/||claudebot